Dĺžka:
110 minút
Žáner:
Šport
Krajina:
USA
Rok:
2000
Réžia:
Boaz Yakin
Napísal:
Gregory Allen Howard
Hrajú:
Denzel Washington, Will Patton, Wood Harris, Donald Adeosun Faison, Ryan Hurst
Obsah:
Roku 1971 bol pre obyvateľov Alexandrie v štáte Virginia stredoškolský futbal všetkým. Potom však bola školská rada nútená spojiť belošskú školu s černošskou, a tak ohrozila tradičné hodnoty bielych.
Novým futbalovým trénerom sa stal Herman Boone, ktorý už v Južnej Karolíne dosiahol vynikajúce výsledky so stredoškolským mužstvom. Teraz ho mestská školská rada v rámci programu pozitívnej diskriminácie prijala na školu, hoci jemu sa do Alexandrie vonkoncom nechcelo. Napokon však súhlasí a presťahuje sa sem aj svojou hubatou deväťročnou dcérou Sheryl.
Bývalý tréner Bill Yoast sa stal jeho podriadeným. Keď rodičom navrhnú, že tak čierni, ako aj bieli študenti pôjdu spolu do prípravného letného tábora, spočiatku sa to belošským rodičom nepozdáva, a ani ich synovia sa netešia. Ani Bill neskrýva svoju skepsu, svojmu černošskému nadriadenému nedôveruje a nefandí. Ten však nerobí rozdiel medzi farbou kože svojich futbalistov, je rovnako tvrdý na všetkých.
Hoci obaja tréneri pochádzajú z iného zázemia, zistia, že uznávajú rovnaké hodnoty a majú rovnaký cieľ - dokázať, že ich chlapci na to majú. Po príchode do tábora sa zdá, že rasová netolerancia naozaj zvíťazí. Boone rozhodne, že všetci musia bývať na zmiešaných izbách, aby sa nesegregovali, ale naopak, lepšie sa spoznali.
Najväčšími nepriateľmi sú dve futbalové hviezdy rozdielnej farby pleti - Julius Campbell a Gerry Bertier, ktorí sa do krvi nenávidia a navzájom sebou pohŕdajú. Až raz, vo chvíli, keď sa obaja do krvi pobijú, sa niečo zlomí a chlapci zistia, že môže medzi nimi vládnuť aj priateľstvo. Napokon sa všetci hráči vzájomne pochopia a spriatelia.
Ich odhodlanie prekonať rasovú nenávisť a zvíťaziť, bolo víťazstvom ducha, ktoré dalo dohromady mesto rozdelené predsudkami a netoleranciou. Keď nové mužstvo postupne víťazí v lige, bariéry medzi ľuďmi v Alexandrii zázračne miznú...
Dĺžka videa: 02 min. 26 sek.