Dĺžka:
91 minút
Krajina:
USA, Veľká Británia, Francúzsko
Rok:
2002
Réžia:
Oliver Parker
Napísal:
Oscar Wilde , Oliver Parker
Hrajú:
Reese Witherspoon, Rupert Everett, Colin Firth, Frances O'Connor, Judi Dench
Obsah:
Viktoriánske Anglicko, pred koncom 19. storočia. Dvaja mladí gentlemani a nerozluční priatelia - Jack Worthing a Algernon Moncrieff - radi svojich známych mystifikujú a vymýšľajú si. Ako napríklad to, že na vidieku žije Johnov priateľ Bunbury a Algernon má zase hýrivého, skazeného a márnotratného brata Filip (v anglickom origináli Earnesta).
Pri pobyte v Londýne sa Jack - vydávajúci sa za Filipa - zoznámi s pôvabnou Algernonovou sesternicou Gwendolen Fairfaxovou. Netrvá dlho a zaľúbi sa do nej. Ba čo viac, aj ona doňho a súhlasí so zasnúbením, pretože ju okrem iného očarilo aj jeho meno.

Jej menej romantická matka lady Bracknellová sa však chce čo najviac dozvedieť o jeho pôvode, a tak sa musí Jack priznať, že je najdúch - ktosi ho odložil do úschovne batožín na stanici Victoria. Matka, šokovaná takou výstrednosťou, mu prikáže zaobstarať si čo najskôr dôveryhodného rodiča.
Algernon zase zistí, že v priateľovom vidieckom sídle žije Jackova chovanica Cecily. Navštívi v jeho neprítomnosti dom a predstaví sa ako Filip. Do Cecily sa na prvý pohľad zaľúbi a Cecily, už dlhší čas priťahovaná tajomnou existenciou neznámeho Ernesta, sa zamiluje doňho tiež.
Gwendolen pricestuje do sídla na víkendový pobyt a obe dievčatá sa rýchlo spriatelia. Po krátkom nedorozumení a zápase o Filipa - o ktorého vlastne? - sa všetko objasní. V pätách za Gwendolen prichádza aj lady Bracknellová a spozná v Cecilyinej vychovávateľke, slečne Prismovej, pestúnku, ktorá sa starala o dieťa jej sestry a pred rokmi s ním bez stopy zmizla.

Prismová vysvetlí dávnu históriu - omylom zamenila rukopis svojho románu za zverené dieťa, a tak sa bábätko ocitlo v staničnej úschovni. A toto dieťa nie je nikto iný, ako Jack, v skutočnosti Algernonov starší brat, ktorého naozaj pokrstili ako Filipa.
Oba mladé páry sa zasnúbia a do tretice slečna Prismová podá svoju ruku kanonikovi Chasubleovi...
Dĺžka videa: 02 min. 12 sek.