Dĺžka:
110 minút
Krajina:
Veľká Británia
Rok:
1976
Réžia:
Richard Donner
Napísal:
David Seltzer
Hrajú:
Gregory Peck, Lee Remick, David Warner, Billie Whitelaw, Harvey Stephens
Obsah:
Mnohí ľudia veria, že proroctvo z knihy Zjavenie je predzvesťou desivej budúcnosti, ktorá náš svet čaká. alebo že sa skladá z čriepkov histórie, ktoré v našej dobe ožili. Znamenia vidíme všade okolo - teroristické útoky, extrémne prejavy počasia... Ich výpočet by bol príliš dlhý.
Táto pasáž z Biblie sa zaoberá konkrétne príchodom Antikrista, ktorý má na svojom tele numerickú sekvenciu 666, čiže znamenie Beštie. Svoju silu bude čerpať priamo od Satana, ktorý mu tak pomôže vytvoriť falošné kráľovstvo, čo bude signálom začiatku Armagedonu.
Robert Thorn (LIEV SCHREIBER) o podobných temných proroctvách nič nevie - ako skúsený americký diplomat má celkom iné starosti. Jeho žena Kathryn (JULIA STILESOVÁ) má práve za sebou komplikovaný pôrod a zatiaľ ešte nevie, že dieťa zomrelo. Thorn, ktorý je zdrvený nečakanou stratou, má o Kathryn veľké obavy - v minulosti už dvakrát potratila a táto správa by ju určite zničila.
Nemocničný kňaz, otec Spiletto, Thornovi ukáže iné dieťa, ktoré sa narodilo v tú istú noc, ale jeho matka pri pôrode zomrela. Prehovorí ho, aby si novorodeniatko vzal - Kathryn sa nikdy nedozvie pravdu a syn, ktorému dali meno Damien (SEAMUS DAVEY-FITZPATRICK), bude vyrastať ako ich vlastný.
Po presťahovaní celej rodiny do Veľkej Británie sa začínajú okolo teraz už päťročného Damiena objavovať veľmi znepokojujúce veci. Na oslave jeho narodenín sa obesí opatrovateľka, Thorna dôrazne varuje záhadný kňaz, výlet detí do ZOO vyvrcholí šialeným chaosom, Damien počas návštevy kostola podľahne hystérii a rozmazané pohyby na sérii fotografií sú predzvesťou šokujúcich úmrtí.
Potom však tragédia udrie ešte bližšie a Thorna čaká odhalenie desivej pravdy. Damien nie je obyčajné dieťa, ale stelesnený Antikrist, ktorého príchod sa už dlho očakával. Ak chce Thorn zabrániť nevýslovnému teroru, ktorý svet v prípade dokončenia Satanovho diela čaká, musí podstúpiť hroznú obeť.
Dĺžka videa: 02 min. 17 sek.