Dĺžka:
160 minút
Žáner:
dráma, scifi, rodinný, romantika
Krajina:
Nemecko, USA
Rok:
1999
Réžia:
Chris Columbus
Napísal:
Robert Silverberg , Isaac Asimov , Nicholas Kazan
Hrajú:
Robin Williams, Embeth Davidtz, Sam Neill, Oliver Platt, Kiersten Warren
Obsah:
V budúcnosti, ktorá možno nie je až taká vzdialená, by sa našlo len veľmi málo rodín, ktoré by nevlastnili domáceho robota. Richard Martin kúpil najnovší model MVR-114 a dostal meno Andrew. Spočiatku nikomu nezišlo na um, že Andrew je vlastne unikát, ktorý ovplyvní život celej rodiny. V porovnaní s inými robotmi totiž Andrew rozmýšľa, má zmysel pre humor, dokáže cítiť i vnímať krásu, veľmi rýchlo sa učí a je aj mimoriadne kreatívny. Postupne sa tak mení z robotického sluhu na miláčika celej rodiny. Obľúbi si ho najmä malá Amanda, ktorá sa ho spočiatku veľmi bála a nemala ho rada.

Andrew sa postupne poľudšťuje a zdokonaľuje, neskôr dokonca túži po tom, aby sa stal skutočným slobodným človekom. Najprv začne nosiť šaty, potom si zakúpi vlastný dom, založí bankové konto a po rokoch sa mu dokonca podarí získať od Richarda Martina slobodu.
Ani to mu však nestačí, a preto sa vyberie na dlhú cestu po celom svete, aby našiel robotov, ktorí sú - podobne ako on - odlišní. Sklame ho, že žiadnych robotov neobjaví, ale na svojej púti sa stretne s čudáckym vynálezcom Rupertom Burnsom, ktorý mu pomôže s prestavbou celokovového tela pomocou organických orgánov.

Andrew je tak svojím vzhľadom absolútne nerozoznateľný od ľudí, dokonca dokáže mať pocity ľudí, ako sú žiarlivosť či láska. Vracia sa do rodiny Martinovcov, kde sa však všeličo zmenilo. Z malej Amandy je krásna dospelá žena. Nečudo, že Andrew k nej pocíti skutočný ľúbostný cit.
Andrew však dobre vie, čo mu ku skutočnej premene na človeka chýba - schopnosť starnúť.

Když Sam Neill kupoval domácího robota, určitě netušil, že se stane miláčkem celé rodiny. A robot Robin Williams sám zatoužil se stát člověkem... Americký rodinný film (1999). Dále hrají: K. Warren, E. Davidtz, S. Neill, O. Platt a další.
Dĺžka videa: 02 min. 41 sek.