Dĺžka:
144 minút
Krajina:
Česká republika, Slovensko, Rakúsko
Rok:
2003
Réžia:
Ondřej Trojan
Napísal:
Petr Jarchovský
Hrajú:
Anna Geislerová, György Cserhalmi, Jaroslava Adamová, Miroslav Donutil, Jaroslav Dušek
Obsah:
Dej filmu sa odohráva v 40-tych rokoch v čase protektorátu a okupácie Čiech a Moravy Nemcami. Eliška je mladé dievča, ktoré nestihlo doštudovať za lekárku, keďže násilne zavreli vysoké školy. Pracuje ako zdravotná sestra v mestskej nemocnici, kde má milostný pomer so sympatickým a úspešným chirurgom Richardom. Oni obaja aj s ďalším doktorom sú zapojení do tajného domáceho odboja. Jednej noci privezú na chirurgiu ťažko zraneného muža, dedinčana zo vzdialených pohraničných hôr. Muž nutne potrebuje transfúziu. Má rovnakú krvnú skupinu ako Eliška, ktorá mu darcovstvom zachráni život. Tak sa krvou naviaže puto, ktoré v príbehu vyústi do zvláštneho, neobyčajne silného milostného vzťahu medzi modernou, vzdelanou Eliškou a Jozom - barbarským mužom s detskou dušou.

Odbojová skupina je čoskoro prenasledovaná gestapom a všetkým hrozí smrť. Zatiaľ čo vedúci skupiny, primár Richard, za noc zmizne do ilegality, pre Elišku jej spolubojovníci narýchlo vymyslia zdanlivo bezpečný úkryt. Dohodnú sa s pacientom Jozom, aby Elišku ukryl vo svojej drevenici ďaleko v horách. S falošnými dokumentmi a s novou identitou je Eliška - teraz Hana - donútená zo dňa na deň opustiť mestský život a stať sa ženou horala. Musí žiť uprostred divokej prírody v horskej dedinke, kde sa zastavil čas pred stovkami rokov. Táto dedinka nesie tajomný názov Želary...
Príbeh vychádza z autobiograficky ladenej novely spisovateľky Květy Legátovej, ktorá zaujala originalitou autenticky prežitého príbehu, ktorý v sebe ukrýva zvláštny, silný a neobyčajne zobrazený milostný vzťah. Je východiskom pre dramatický príbeh a tým, že ide o príbeh silnej, za nečakaných a neobyčajných okolností zrodiacej sa nebanálnej lásky, sú Želary aj príbehom nadčasovým.
Dĺžka videa: 00 min. 59 sek.