Dĺžka:
105 minút
Krajina:
Československo
Rok:
1980
Réžia:
Karel Steklý
Napísal:
Karel Steklý
Hrajú:
Martin Růžek, Václav Sloup, Josef Vinklář, Václav Štekl, Iva Janžurová
Obsah:
Petr Vok sa po smrti svojej manželky Kateřiny, ktorú však v skutočnosti ani nemiloval, úplne zmenil. Nezaujímajú ho ženy, často býva zamračený, smutný a mlčanlivý.
Jeho najbližší sa snažia pána rozptýliť, ale nedarí sa im to. Nerozveselia ho ani krásne dievčatá, ani pohľad na nádvorie, plné jeho nemanželských detí. Keď ho navštívi arciknieža Matiáš, aby ho primäl k účasti na sprisahaní proti cisárovi Rudolfovi, Vok odmietne.

Naopak, zachráni Rudolfovi život poskytnutím úkrytu pred nepriateľmi vo svojom parnom kočiari. Vok tiež odoláva milostným nástrahám grófky z Montfortu, ktorá by rada zaujala Kateřinino miesto.
Na prechádzke prenasleduje Vok vo svojom lese mladého pytliaka Žabku, s ktorým sa však čoskoro spriatelí. Žabka totiž realizuje aj šľachticov dávny sen - lietať ako Ikaros. S potešením sleduje Žabkove práce na lietajúcom stroji a hľadá v jeho tvári svoje rysy, pretože aj mladík je podľa všetkého jeho potomkom.
Jedného dňa je svedkom Žabkovho vzletu a zároveň aj pádu, pri ktorom sa mladík zabije. Vok, ktorý k chlapcovi priľnul, nemôže vydržať na svojom zámku. Vyberie sa ako tulák na cesty. V hostinci, kde sa zastavil, odmietne pripiť si na zdravie kráľa Matiáša...