Dĺžka:
90 minút
Krajina:
Československo
Rok:
1932
Réžia:
Karel Lamač
Napísal:
Václav Wasserman , Dr. Buffiel , Vlasta Burian
Hrajú:
Vlasta Burian, Josef Rovenský, Betty Kysilková, Růžena Šlemrová, Jan Sviták
Obsah:
Zamestnanec pohrebného ústavu Pleticha telefonuje svojmu nadriadenému. Prepočuje, že má kúpiť svadobný dar a dopraviť ho šéfovej príbuznej. Na udanú adresu sa preto vyberie zorganizovať pohreb.
Pokojne vtrhne doprostred svadobných osláv. Bohatý ženích je na mol a nevesta Anna je nešťastná, pretože miluje iného, šoféra Franza. Pustí do práce bez toho, že by si uvedomil svoj omyl.
Chystá katafalk, pohrebnú reč, rekvizity a vyslovuje prítomným svadobčanom sústrasť. Keď sa konečne omyl vysvetlí, Pleticha na oplátku za pohostenie predvedie svadobným hosťom tance a piesne rôznych národov.
Jeden z hostí, deduško Boleslav Hnipírdo, zažil pri ceste do Prahy zrážku vlakov pri Vrňanoch. Pretože sa mu nič nestalo, nechce žiadať ani bolestné. Pleticha to využije a so zaviazanou nohou sa vyberie na riaditeľstvo železníc.
Vydáva sa za Hnipírda a ohľadom cesty ho podrobne vypočúvajú. Vďaka svojej výrečnosti na seba okrem iného prezradí, že naskočil do idúceho vlaku, cestoval načierno, pľul na okno a odtrhol záchrannú brzdu....
Nakoniec mu vyrátajú bolestné a za priestupky vymerajú pokutu. Tá prevyšuje bolestné o štyristo korún.
Dĺžka videa: 04 min. 48 sek.