Dĺžka:
95 minút
Rok:
1999
Réžia:
David Cronenberg
Napísal:
David Cronenberg
Hrajú:
Jude Law , Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Willem Dafoe, Callum Keith Rennie, Christopher Eccleston
Obsah:
eXistenZ je nová spoločenská hra. Teoreticky povedané, počítačová hra, ale neriadi ju počítač, ale špeciálny organický "gamepod", ku ktorému sa hráči pripájajú akousi "pupočnou šnúrou", zapojenou do bioportu - otvoru v chrbtici. Hra samotná je potom akousi virtuálnou realitou, umožňuje hráčom byť v rovnakej hre a prežívať rovnaké dobrodružstvá. eXistenZ však svojich hráčov môže celkom pohltiť a zničiť.
Jej tvorkyňou je slávna a legendárna vynálezkyňa Allegra Gellerová. Pri prvej demonštrácii eXistenZ takmer príde o život - fanatický odporca podobných hier sa ju pokúsi zavraždiť bizarnou organickou pištoľou, strieľajúcou namiesto guliek zubami.

Ochrankár Ted Pikula ju v poslednej chvíli zachráni a spoločne sa dajú na útek. Je jasné, že fanatici so svojimi útokmi neprestanú, a navyše sa poškodí aj Allegrin biopod. Ak má zistiť, kde sa stala chyba, potrebuje si zahrať - a potrebuje spoluhráča, ktorým by sa mohol stať jedine Ted.
Allegra presvedčí Teda, aby si dal port zaviesť priamo do vlastného tela. Dostávajú sa do fantazmagorického alternatívneho sveta, kde ten reálny už neexistuje a začína sa eXistenZ. A tam je možné všetko. Stretajú sa s bizarnými a šialenými postavami, ustavične im ide o život, nič, čo sa zdalo reálne predtým, nie je skutočné teraz, a naopak.

Udalosti smerujú k rozhodujúcemu súboju, v ktorom je dvojica v ustavičnom ohrození a už nie sú schopní rozoznať, kde je hranica medzi skutočnosťou a virtuálnou realitou...