Dĺžka:
125 minút
Rok:
1976
Réžia:
Juraj Herz
Napísal:
Markéta Zinnerová
Hrajú:
Jan Hartl, Marta Vančurová, Vlastimil Harapes, Sylva Kamenická, Jiřina Šejbalová
Obsah:
Mladí manželia Staškovci - fotografka Marie a študent stavebnej fakulty Petr- žijú so štvorročnou dcérkou Maruškou v útulnom podkrovnom byte.


Petr si občas zájde s ostatnými študentmi na pivo a raz ich niekoľko - hladných a hlučných - privedie nadránom domov, hoci sa to manželke nepáči. Medzi oboma mladými ľuďmi však vládne silný a láskyplný vzťah a keď dcérka náhle ochorie, veľmi ich to zasiahne.
Urečnené okaté dievčatko majú radi aj susedia a robotníčky z výrobne vencov vo dvore. Marušku hospitalizujú, ale prudký zápal mozgových blán sa skončí tragicky - dieťa zomrie. Marie sa ponorí do bezbrehého smútku. Zdrvený Petr jej pomáha odstrániť z bytu všetko, čo pripomína Marušku - množstvá jej fotografií na stenách, hračky, oblečenie i zbierka starožitných hodín...
Marie chce za každú cenu ďalšie dieťa, ale zlý psychický stav jej nedovolí otehotnieť. Petr končí štúdiá a niekedy už nemá silu stále svoju ženu utešovať. Stará pani Bernardová zo susedstva čerstvo ovdovela a chce, aby s mladou ženou trúchlili spoločne. To ňou otrasie.
Rozhodne sa vrátiť do práce. Do ateliéru prichádzajú rôzni zákazníci a Mariine spomienky už nie sú také bolestné. Začína sa leto - Petr úspešne ukončil štúdium a pozve manželku na pešiu túru...
***
Chvíle v prírode majú liečivé účinky na ich bolesť. Marie po čase otehotnie a nakoniec porodí chlapčeka.