Dĺžka:
125 minút
Rok:
1995
Réžia:
Roger Donaldson
Napísal:
Dennis Feldman
Hrajú:
Marg Helgenberger, Ben Kingsley, Alfred Molina, Forest Whitaker, Michael Madsen
Obsah:
Roku 1993 zachytia vedci odpoveď na správu vyslanú roku 1974 v rámci projektu S. E. T. I. Obsahuje popis mimozemskej DNA a návod, ako ju spojiť s ľudskou. Výsledkom práce tímu vedcov pod vedením dr. Xaviera Fitcha je malá bytosť, kríženec človeka a mimozemšťana, ktorú nazvú Sil. Vyzerá ako malé ľudské dievčatko, ale vyvíja sa neuveriteľne rýchlo, má nadpriemernú inteligenciu, silu a schopnosť čiastočnej telepatie.
Znepokojená vláda nariadi jej likvidáciu, ale keď jej kóju zamoria kyanidom, rozbije nerozbitné sklá a ujde. Ukryje sa vo vlaku do Los Angeles, kde sa zdesená a nič nechápajúca premení na desivú kreatúru. Potom sa zakuklí a metamorfuje na dospelú, približne dvadsaťštyriročnú krásku.

Má neuveriteľné schopnosti okamžitej regenerácie všetkých zranení, v ohrození bez pocitov ľútosti zabíja a v prípade potreby sa opäť premení na monštrum, ktoré je niečím medzi mýtickou Medúzou a Votrelcom. Vpred ju však neženie pud zabíjať, ale extrémny pud rozmnožovací.
Na to však potrebuje vhodného partnera, nevhodných ako narkomanov či chorých bez milosti likviduje. Dr. Fitch si uvedomí hrozbu pre ľudskú rasu, a tak spolu so kvartetom špecialistov - empatikom Danom Smithsonom, Prestonom Lennoxom, dr. Laurou Bakerovou a dr. Stephenom Ardenom - ide po jej stopách a chce ju zničiť za každú cenu.

Hoci Sil za sebou necháva riadne krvavú stopu, je vždy o krok pred nimi a prvé stretnutia dokonca dopadnú v jej prospech. A tak je jasné, že početná prevaha tímu prenasledovateľov pomaly mizne. Je len otázkou času, kým si Sil nájde vhodného otca a splodí potomka, samozrejme, samca. Nuž a potom už bude ľudstvo skutočne ohrozené...