Dĺžka:
185 minút
Žáner:
dráma, akcia, vojnový
Krajina:
USA
Rok:
2006
Réžia:
Clint Eastwood
Napísal:
William Broyles Jr. , Paul Haggis , James Bradley , Ron Powers
Hrajú:
Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach, John Benjamin Hickey, John Slattery
Obsah:
Držiteľ Oscara, režisér Clint Eastwood prichádza s drámou z obdobia 2. svetovej vojny, ktorú s ním spoluprodukoval Steven Spielberg.
Február 1945. Víťazstvo v Európe je na dosah, ale boje v Tichomorí neustále pokračujú. Jedna z najzásadnejších a najkrvavejších bitiek celého konfliktu bola o ostrov Iwo Jima. Dobývanie vyvrcholilo scénou, ktorú dodnes zachytáva jedna z najikonickejších fotografií dejín - päť vojakov námornej pechoty a námorný poddôstojník vztyčujú americkú vlajku na vyhasnutej sopke Suribači. Fotografia zachytávajúca tento okamih sa stala symbolom víťazstva národa a táto šestica vojakov je dnes považovaná za pravých hrdinov. Niektorí z nich zakrátko položili svoje životy, bez toho, aby tušili, že ich tých niekoľko sekúnd urobilo nesmrteľnými. Tí, ktorí prežili sa za hrdinov nepovažovali. Ich cieľom bolo stáť v jednej rade s ostatnými vojakmi, ktorým sa fanfár či slávy nedostalo...
Joe Rosenthal získal za fotografiu vojakov vztyčujúcich americkú vlajku prestížnu Pulitzerovu cenu.
Jedným zo šestice vojakov bol aj rodák zo Slovenska Michal Strank. Narodil sa v roku 1919 v spišskej dedine Jarabina. Ako šesťročný sa s rodičmi odsťahoval do USA. Študoval v Pensylvánii a v októbri 1939 sa prihlásil do námornej pechoty. Dobytia Iwo Jima sa nedožil, padol päť dní po vztyčovaní vlajky pri oslobodzovaní severnej časti ostrova.

Akčný vojnový film nakrútený podľa skutočných udalostí, USA (2006)
Dĺžka videa: 02 min. 19 sek.