Dĺžka:
95 minút
Žáner:
Animovaný
Krajina:
USA
Rok:
1959
Réžia:
Clyde Geronimi
Napísal:
Erdman Penner , Charles Perrault , Joe Rinaldi , Winston Hibler , Bill Peet
Hrajú:
Mary Costa, Bill Shirley, Eleanor Audley, Verna Felton, Barbara Luddy
Obsah:
Keď sa kráľovi Štefanovi a jeho manželke narodí vytúžené dieťatko, krásna princezná, celé kráľovstvo sa nesmierne raduje. Pri krste obdarujú dieťa v kolíske tri dobré víly - Flora, Fauna a Merryweather - magickými darčekmi, aby ho chránili.
Objaví sa však zlá víla, Pani všetkého zla Maleficent, ktrú na oslavu nepozvali. Tri dobré sudičky sú nepozorné, a tak sa jej podarí na princeznú Zorničku vložiť zlú kliatbu - v deň svojich šestnástich narodenín sa pichne na kolovrátku, otrávi sa a raz navždy zaspí.
Sudičkám kmotričkám sa podarí jej zlé čaro zmierniť - Zorničku zobudí z večného spánku bozk mladého muža, ktorého povedie láska. Víly vezmú Zorničku do svojej chalúpky v lesoch, aby bola preč z očí zlej Maleficent, a vychovávajú ju ako vlastné dieťa s menom Šípková Ruženka.
V deň svojich šestnástich narodenín sa Šípková Ruženka zoznámi s princom Filipom, syn kráľa zo susedného kráľovstva. Dievča sa okamžite zaľúbi. Maleficent sa podarí princa uniesť a jej hrozné proroctvo sa splní, keď Zorničku naláka na krásny kolovrátok, ktorý vyrobila sama Maleficent.
Tri dobré víly vytušia, že princ je v nebezpečenstve a vyberú sa do Maleficentinho zámku na Zakázanej hore. Filipa sa im podarí vyslobodiť. Princ teraz musí bojovať s mnohými nebezpečenstvami a príšerami, ak chce zo smrtiaceho spánku vyslobodiť svoju milovanú Šípkovú Ruženku.
Najhoršou prekážkou je oheň chrliaci drak, na ktorého sa zmenila Maleficent! Je Filip dostatočne silný na to, aby ju premohol?
Dĺžka videa: 01 min. 00 sek.