Dĺžka:
85 minút
Krajina:
USA
Rok:
1920
Réžia:
Clarence Brown , Maurice Tourneur
Napísal:
Robert Dillon
Hrajú:
Wallace Beery, Barbara Bedford, Alan Roscoe, Lillian Hall, Henry Woodward
Obsah:
Je október 1757 a vojna medzi Francúzmi a Angličanmi o nové americké kolónie je v plnom prúde. Je len samozrejmé, že tak kolonisti, ako aj pôvodní obyvatelia Ameriky - Indiáni, sa jej nevyhli a bojujú či už na jednej alebo druhej strane.
A práve vo vojnovej vrave sa rozhodnú Cora a Alice Munrové, že musia ísť za svojím otcom, plukovníkom Edmundom Munrom. Starý Škót velí posádke pevnosti William Henry na brehu Veľkých jazier, ktorú už-už obkľučujú francúzske vojská. Sprievodcom oboch mladých žien je major britskej armády Heyward , pozorný a úslužný spoločník, výborný vojak. V divočine však je absolútne bezmocný proti pasci, ktorú prichystal ich indiánsky sprievodca Magua. Ten dôverčivú skupinu namiesto k pevnosti chce zabiť spolu so svojimi spoločníkmi.
V poslednej chvíli narazia na inú indiánsku skupinu, ktorú tvoria belošský lovec Sokolie oko a dvaja Mohykáni - Čingačguk a jeho syn Unkas - Posledný Mohykán. Sokolie oko je síce beloch, ale odmalička ho ako svojho syna vychovával Čingačguk. Bojujú za práva osadníkov tak proti Angličanom, ako aj Britom.
Skupinu sa však rozhodnú zachrániť a Magua utečie. Chystá však krutú pomstu, pretože plukovník Munro ho kedysi dávno prísne potrestal za to, že mu vyvraždil celú rodinu. Mohykáni dostanú skupinu do obkľúčenej pevnosti, kde sa chystá posledný veľký boj. A práve uprostred narastajúceho vojnového násilia sa prebúdza vášnivý vzťah elegantnej a vzdelanej Cory a čestného a priameho Sokolieho oka. A tak pre lásku k žene sa rozhodne brániť pevnosť. Presile Francúzov a ich indiánskych spojencov Hurónov sa však neubránia a plukovník Munro sa vzdá francúzskemu generálovi Montcalmovi (Patrice Chereau). Pod nátlakom podpíše dohodu, že britskí vojaci opustia pevnosť a Francúzi im dovolia vrátiť sa domov. Dohodu však neuzná krvilačný Magua a naplánuje si, že Britov cestou zmasakruje.
Odchádzajúcu vojenskú posádku spolu so svojimi Hurónmi prepadne a do jeho rúk padnú aj obe dievčatá. Sokolie oko ponúkne svoj život za ich...
V poslednej bitke síce prežije, ale v boji zomiera posledný Mohykán - Unkas.