Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Horor automaticky neznamená filmový brak: Týmto sa dokonca podarilo získať Oscara!

Horor Exorcista Zobraziť galériu (4)
Horor Exorcista (Zdroj: YouTube/MovieClips)

Hororové filmy sú v spoločnosti vnímané skôr ako lacné braky nakrútené za pár drobných, ktoré zarábajú štúdiám celkom slušné peniaze a mladým chlapcom pomáhajú pritúliť si vysnívané dievčatá o čosi bližšie k telu, keď sa boja. Je jasné, že množstvo filmov skutočne vzniklo podľa takejto šablóny, no nájdu sa aj také, ktoré úspešne vyčnievajú z radu. A práve o tých je tento článok. Z mnohých sa totiž stali absolútne kultové filmy, ktoré nesmú chýbať na watchliste žiadneho fanúšika.

Exorcista (1973) - adaptovaný scenár, mix zvuku

Dvanásťročná Regan žije so svojou matkou vo Washingtone. Zrazu začne prejavovať zvláštne symptómy – levitáciu, veľkú fyzickú silu a extrémne chovanie. Keď lekári nepomohli, jej zúfalá matka privoláva na pomoc kňaza zo susedstva. Do tela Regan totiž vstúpil diabol. Masturbovanie pomocou krucifixu, Panna Mária meniaca sa na prostitútku – klasifikácia prístupnosti R (mladší ako 17 rokov len v sprievode rodiča) a katolícke skupiny tlačili až na prístupnosť X (najvyššia prístupnosť).

Občianskiaktivisti bojovali o zastavanie filmu z dôvodu škodlivosti pre divákov, ale u súdov neuspeli. Vyháňač diabla je vo svojej podstate horor a jeho vulgarita a násilie nie sú neprimerané jeho téme. Film napriek svojej "nechutnosti" dodnes priťahuje množstvo divákov a niet sa čomu čudovať, že vzhľadom na jeho technické prepracovanie sa dočkal až 10 nominácií na najcennejšiu sošku Hollywoodu. Premeniť sa mu podarilo dve.

Známe filmové klišé: Týchto otravných vecí sa snáď nikdy nezbavíme!

Čierna labuť (2010) - herečka v hlavnej úlohe

Príbeh zasadený do prostredia newyorskej baletnej scény rozpráva príbeh fascinujúcej a mrazivej cesty do duše mladej ambicióznej baleríny, ktorá sa kvôli svojej vytúženej role v Labuťom jazere stane až desivo dokonalou. Aj napriek tomu, že nemôžeme hovoriť o plnohodnotnom horore, ale skôr o artovom kúsku, vzhľadom na to, čo sa na plátne deje, môžeme ho zaradiť do tohto zoznamu. Natalie Portman svojím hereckým výkonom prekvapila a šokovala, za čo si právom vyslúžila nomináciu na Oscara v kategórii Najlepšia herečka. Túsa jej úspešne podarilo premeniť a snímka režiséraDarrena Aronofskyho sa navždy zapísala do histórie.

Natalie Portmanová v Čiernej
Zobraziť galériu (4)

Alien: Votrelec (1979) - vizuálne efekty

Prvá časť jednej z najpopulárnejších ság v histórii science fiction predstavuje americkú herečku Sigourney Weaver ako ženu oceľových nervov, predurčenú k boju proti neprekonateľnej bytosti z vesmíru. Posádka kozmickej dopravnej lode Nostromo, ktorá mieri z obchodných ciest späť na Zem, je palubným počítačom predčasne prebudená zo spánku. Pasažieri zisťujú, že loď zachytila akýsi vzdialený signál. Onedlho pristanú na pustej planéte, odkiaľ signál pochádza, a objaví havarované kozmické plavidlo, v ktorom nájdu podivnú liaheň s množstvom veľkých vajec.

Pri skúmaní jedného z nich sa náhle vyliahne zvláštnytvor a prisaje sa jednému členovi posádky na tvár. Akékoľvek pokusy zbaviť sa ho sú márne, a tak sa výprava, ktorá poruší bezpečnostné predpisy, vracia aj so záhadným tvorom na palubelode. Postupne sa však rozpúta peklo. Kultový Ridley Scott sa postaral o nestarnúcu klasiku, aj keď poslednými časťami ju skôr przní, než obohacuje. Snímka sa dočkala dvoch nominácií. Vizuálne efekty premenila bez problémov, Výpravu jej uchmatol muzikál All That Jazz.

Malí a vražední zabijaci: Hmyz v hlavnej úlohe je poriadne desivý

Mlčanie jahniat (1991) - 5 cien vrátane najlepšieho filmu

Mladá frekventantka kurzu FBI Clarice Starlingová dostáva prvú dôležitú úlohu vo svojej profesionálnej kariére. Jej nadriadený Crawford ju vzal do tímu, ktorý pátra po viacnásobnom vrahovi, ktorý unáša mladé ženy a doslova ich sťahuje z kože. Novinári ho príznačne nazvali Buffalo Bill. Kľúč k jeho odhaleniu je v rukách ďalšieho vraha, bývalého psychiatra doktora Hannibala Lectera, mimoriadne inteligentného, ale psychopatického zločinca. Ten si odpykáva doživotný trest v psychiatrickom väzení, ktoré vedie dr. Chilton.

Hannibal Lecter (Anthony Hopkins)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: www.buzzquotes.com)

Doktor Lecter sa s Clarice pohráva ako mačka s myšou, ale postupne jej na základe vlastných skúseností vysvetľuje spôsob myslenia a motívy vraha - psychopata. Tým, že možné riešenie iba naznačuje, stavia Clarice pred množstvo problémov, ktoré musí prekonať už sama. Čas na vyšetrovanie sa však nebezpečne kráti, pretože poslednej obeti Buffala Billa, Catherine, dcére senátorky Ruth Martinovej, hrozí skorá smrť. Tá sľúbila Lecterovi za pomoc miernejšie väzenie, ale počas prevozu sa podarí nebezpečnému kanibalovi ujsť. Snímka získala päť cien, konkrétne za najlepší film, réžiu, najlepší herec/čka v hlavnej úlohe a adaptovaný scenár.

Šokujúce priznanie Anthonyho Hopkinsa: Som veľmi šťastný, že som alkoholik!

Jaws: Čeľuste (1975) - strih, hudba, mix zvuku

Všetko sa začína vo chvíli, keď niečo jednej noci napadne v mori mladú ženu. Na druhý deň objaví šéf miestnej polície Martin Brody spoločne s mladým policajtom Hendricksenom na pláži jej hlavu a časť trupu. Lekár je presvedčený, že dievča napadol žralok. Brody si uvedomuje nebezpečenstvo a chce dať uzavrieť pláže, čo sa však nepáči starostovi Larrymu Vaughnovi. Rekreačné mesto Amity, celkom závislé od krátkej turistickej sezóny, si podľa neho nemôže dovoliť taký luxus.Aj keď starosta stále odmieta vydať zákaz kúpania, správa pomaly presakuje na verejnosť. Do pátrania sa zapojí nielen polícia a ichtyológ Matt Hooper, ktorý tvrdí, že ide o najnebezpečnejší druh žraloka - biely žralok, ale aj desiatky amatérskych lovcov, ktorí sa do mestečka zišli pod vidinou odmeny.

Všemocný svet peňazí: Spielberg definitívne prepísal dejiny svetového filmu!

Až keď priamo pred očami stoviek turistov v plytkej zátoke napadne zvieracia beštia ďalšieho muža, je starosta prinútený priznať vážnosť situácie a pod nátlakom Brodyho najať profesionálneho lovca Quinta. Spoločne s ním na more vypláva aj Hooper a napriek svojmu strachu z mora i Brody. Keď sa im konečne podarí žraloka prilákať, šokuje ich jeho veľkosť. Postupne vyjde najavo, že žiadna z metód, ktoré Quint na lov používa, nie je účinná, iba žraloka rozdráždi. Steven Spielberg sa postaral o filmový klenot, čoho výsledkom boli aj tri Oscary zo štyroch nominácií.

Samozrejme, že v tomto výbere nenájdete úplne všetky hororové filmy, ktorým sa podarilo získať zlatú sošku, no za spomenutie istotne stoja aj filmy, ako Prichádza Satan! (najlepšia hudba),Dr. Jekyll And Mr. Hyde (najlepší herec), Beetlejuice (najlepší makeup) či minuloročný Get Out (pôvodný scenár). Našli ste medzi filmami aj svojho obľúbenca?

Viac o téme: VotrelecExorcistaČeľusteMlčanie jahniatPrichádza Satan!
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu