Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Do slovenských kín prichádza nový film Ondřeja Trojana: Príbeh Tomana vám vyrazí dych

Jiří Macháček ako Toman Zobraziť galériu (2)
Jiří Macháček ako Toman (Zdroj: Total HelpArt T.H.A.)

V slovenských kinách uvedú vo štvrtok v premiére nový česko-slovenský dobový triler Toman režiséra Ondřeja Trojana. Film odkrýva pozadie tretej republiky a rozpráva rozporuplný príbeh muža, ktorý významne ovplyvnil vývoj povojnového Československa a o ktorom sa doteraz nikdy nehovorilo.

Zdeněk Toman, vlastným menom Zoltán Goldberger, muž mnohých tvárí a mien, šéf zahraničnej rozviedky, šmelinár, kariérista a obchodník s osudmi ľudí, bol ako šedá eminencia poverený zohnať peniaze, ktoré komunistom pomohli vyhrať voľby. Bol to schopný muž a taktik, ktorý sa ničoho neštítil a nezastavil sa pred ničím, no na druhej strane to bol on, kto, aj keď za odplatu, umožnil presun východoeurópskych Židov, ktorí prežili holokaust a unikali pred povojnovými pohromami cez Československo do Palestíny.

„Mňa na tej látke najviac zaujalo, že môžem zachytiť a postupne odrývať tú anatómiu ‘zla‘ tak, ako si myslím, že to v politike chodí. Že najprv tá osoba urobí prvú malú špinavosť a salámovou metódou, keď sa tá prvá malá vec stane normou, na ňu nabaľuje ďalšie a ďalšie, až sa po rokoch, keď tomu ten politik podľahne, z neho stane celkom veľká sviňa. Tento postup ma na tej postave veľmi zaujímal. Myslím si, že dnes žijeme v celkom skratkovitej dobe, v ktorej sa veci príliš zjednodušujú do výkrikov bulvárnych plátkov a v tých výkrikoch ľudia riešia len dôsledky nejakých rokovaní a udalostí. Mňa by, práve naopak, zaujímala skôr tá príčina, na základe čoho sa tá osoba vyvinie tak, ako sa vyvinie...,“ poznamenal počas dnešnej tlačovej konferencie Ondřej Trojan.

Jiří Macháček ako Toman
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Total HelpArt T.H.A.)

„To je napokon aj dôvod, prečo má ten film takú dĺžku. Toto sa totiž nedá ukázať v skratke a zjednodušene. Chcel som, aby si diváci v tom kine sadli a aby si s tým Tomanom a s jeho okolím tie tri roky jeho života na tom politickom pozadí postupne prešli,“ uviedol režisér, ktorý sa so Zdeňkou Šimandlovou pri tvorbe scenára držal predovšetkým nezvratných archívnych a očitých svedectiev. O kameru sa postaral Tomáš Sysel, kostýmy navrhla Katarína Štrbová-Bieliková a scénu postavil architekt Tomáš Svoboda.

V hlavnej úlohe sa vo filme predstaví Jiří Macháček. Sympatický herec si po prvý raz v živote zahral vo filme reálnu historickú postavu. „Cítil som zrazu väčší rešpekt a zodpovednosť voči tomu, že môžem svojim konaním toho človeka v očiach druhých posunúť k lepšiemu alebo k horšiemu, tak som sa oňho zaujímal veľmi intenzívne. A ako naschvál sa vám vtedy stane, že sa po nakrúcaní dozviete niečo, čo by bolo dobré, keby ste vedeli ešte pred ním a po premiére sa isto určite dozviem niečo ďalšie alebo stretnem niekoho, kto ho osobne poznal... Prvé, čo mi napadá, že som si myslel, že ten Toman mal aspoň trošku šmrnc a vkus, ale vraj absolútne nie. No to mi pán režisér schválne zamlčal,“ poznamenal Macháček.

Jeho manželku Peslu Tomanovú stvárnila Kateřina Winterová. „Pre mňa to bola veľká filmová rola, prvá taká obrovská, kde som sa stretla so špičkou českého filmového sveta a bola to krásna práca. Nebol tam žiadny zádrheľ. Ja som si vždy tak nejako priala hrať v takomto filme, aj keď nemám žiadne vysnívané role ani situácie, ale táto historická téma, nie je tam nič vycucané z prsta... Do toho skvelí hereckí partneri, skvelý režisér, štáb, všetko to bolo naozaj veľmi príjemné,“ podotkla herečka.

Okrem nich sa vo filme objavia aj Roman Luknár ako Jan Masaryk, Lukáš Latinák ako Vlado Clementis, Kristýna Boková ako Tomanova sekretárka a milenka Třískalová, Stanislav Majer ako generálny tajomník KSČ Rudolf Slánský, Táňa Pauhofová ako Tomanova sestra Aurélia, Aleš Procházka ako Klement Gottwald či Marek Taclík ako fanatický komunista, prednosta obranného spravodajstva Bedřich Reicin. V ďalších úlohách sa predstavia Marián Mitaš, Radek Holub, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Miroslav Táborský, Ady Hajdu, Jiří Dvořák, Martin Finger, Václav Neužil, Pavel Liška, Halka Třešňáková či Lucia Šoralová.

Viac o téme: ČeskoTomanOndřej Trojan
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu