Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Uzavretý samotár i miláčik žien: Filmová legenda Robert Redford a jeho životná cesta

Robert Redford Zobraziť galériu (3)
Robert Redford (Zdroj: SITA/AP Photo)

Len máloktorý herec sa môže pochváliť tým, že podobné úspechy dosiahol aj ako režisér. Už v roku 2002 získal Oscara za celoživotné dielo, no až teraz sa rozhodol herectvo zavesiť na klinec. Robert Redford je skutočne výnimočným človekom a preto vám prinášame prierez jeho mimoriadne plodnej životnej cesty.

Robert Redford sa narodil 18. augusta 1936 v slnečnej Santa Monice v Kalifornii. V mladosti bol mimoriadne talentovaným športovcom. Po absolvovaní strednej školy získal v roku 1955 bejzbalové štipendium od University of Colorado a začal popri štúdiu hrať za školský bejzbalový tím. V tom istom roku však prišla obrovská rana osudu. Jeho matka náhle zomrela, čo ním veľmi otriaslo a dlho sa s touto skutočnosťou nedokázal vyrovnať. Jeho výkon v škole aj v športe rapídne poklesol. Začal piť, vynechávať školu aj tréningy a preto ho vyhodili z tímu a stratil štipendium.

"Hrám bytostne rád.Rád so svojou postavou naplno prežívam aj jej najintímnejšie pocity. Vžiť sa do niekoho je pocit zároveň krásny aj hrozný. "

Žena, ktorá mu zmenila život

S túžbou stať sa maliarom sa zamestnal v petrolejárskej spoločnosti, aby si zarobil peniaze na cestu doParíža, kde chcel navštevovať umeleckú školu. Nakoniec ukončil cestu poEurópevoFlorencii, kde sa mu ho nakoniec študovať podarilo. Nebol však so svojimi pokrokmi vôbec spokojný, a tak sa v roku1958vrátil doLos Angeles. Ten istý rok sa zoznámil s historičkou Lolou Van Wagenen, ktorá ho povzbudzovala v snahe zanechať alkohol a pokračovať v úsilí o umeleckú dráhu. Ešte v ten istý rok sa vzali apresťahovali doNew Yorku.Tuzačal študovať divadelný dizajn v Pratt Institute a zároveň chodiť na hodiny herectva na prestížnej Americkej akadémii dramatických umení. S Lolou mali štyri deti, no manželstvo sa im po rokoch rozpadlo.Rozviedli sa v roku1985.

Robert Redford
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Prvú malú divadelnú úlohu dostal v roku1959naBroadwayia išlo o záskok za iného herca. Nasledujúcich niekoľko rokov sa Redford striedavo objavoval v menších úlohách na javisku na Broadwayi a zároveň v televízii. Jeho filmovým debutom bola snímka Vojnová naháňačka. Kritika film ocenila, ale problémom bol kasový neúspech. V roku1963dostal na javisku prvú hlavnú úlohu v hreBosé nohy v parku. Hra sa stala veľkým hitom, ale Redforda unavovala každodenná drina na javisku a preto sa rozhodol zamerať sa na filmy. Nebolo to však jednoduché, pretože jeho prvých päť filmov sa nestretlo s veľkým záujmom publika. Znechutený Redford dokonca odišiel na dva roky do Európy a vážneuvažoval o svojej ďalšej kariére.

Nejedna žena bude bez výhrad súhlasiť: Najsexi mužom roka sa stal herec Idris Elba

Ťažké začiatky v Hollywoode

V roku1967sa vrátil doHollywoodu, kde si zopakoval hlavnú úlohu vo filmovej verzii hryBosé nohy v parku. Film sa stal hitom a Redfordovi sa ním konečne podarilo preraziť. Stal sa zaujímavým nielen pre divákov, ale aj filmových tvorcov. Prelomovou úlohou, ktorá ho urobila hviezdou, sa stala postava Sundance Kida vo filmeButch Cassidy a Sundance Kid(1969). Ďalšie dva veľké úspechy–filmy z roku 1973Takí sme boliaPodrazz Redforda urobili jednu z najviac žiadaných filmových hviezd a druhý spomínaný mu dokonca vyniesol nomináciu naOscara.

Robert zakúsil aj svet komiksových filmov. V pokračovaní Captain America: Winter Soldier stvárnil hlavnú zápornú postavu. Aj na svoj vek však podal fantastický výkon a ukázal svoj talent aj tým mladým ľuďom, ktorí o jeho staré filmy zavadia len náhodou.Časopis Empire Magazinv roku1997zaradil Roberta Redforda na 29. miesto v zozname 100 najväčších filmových hviezd všetkých čias.

Chystá sa ďalší slovenský celovečerný film: Poker, moc peňazí a politické hry

Výnimočný režisér

Okrem herectva sa venuje aj réžii a produkcii. Hneď svojím režijným debutomObyčajní ľudiazískal Oscara za réžiu v roku1981. Ďalším jeho filmom, ktorý bol nominovaný na Oscara za réžiu, bolOtázky a odpovede. V roku2002získal Oscara za celoživotné dielo. Robert Redford nepatrí k typickým hollywoodským hercom. Je známy tvrdohlavým postojom v oblasti ekológie a je veľkou oporou začínajúcich filmárov. V blízkostiSalt Lake Cityv štáteUtahvybudoval vo Wasatch Mountains na úpätíSkalnatých vrchovlyžiarske stredisko Sundance Resort.

Robert Redford
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Taktiež tu založil filmový inštitút Sundance Institute, ktorý podporuje nezávislých filmárov a ktorý každoročne v neďalekomPark CityusporadúvaSundance Film Festival–najvýznamnejší festival nezávislého filmu v USA, ktorý si získal svoje meno už aj v zahraničí. Redford sa začiatkom augusta vyjadril, že je pripravený po premiére snímky The Old Man & the Gun ukočniť kariéru. Počas slávnostného uvedenia filmu však z ničoho nič zobral svoje slová naspäť. Povedal, že pokiaľ sa raz rozhodne skončiť z herectvom, urobí to potichu.Na otázku, či teda nejde ojeho posledný film, Redford fanúšikom odkázal: „Nebudem na to odpovedať. Nechajme žiť nejaké tajomstvá.“

Viac o téme: Robert Redford
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu