Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Film Walta Disneyho považovali za stratený: Po 70 rokoch sa stala neuveriteľná náhoda

Neck & Neck
Neck & Neck (Zdroj: movieweb.com)

V Japonsku našli jeden zo skorších filmov Walta Disneyho o králikovi Oswaldovi, ktorý bol považovaný za stratený. Dvojminútový animák Neck & Neck (1928) bol 70 rokov súčasťou zbierky historika anime Jasušiho Watanabeho.

Ten si snímku na 16-milimetrovom filme kúpil ešte ako tínedžer za 500 jenov u obchodníka s hračkami v Osake, pričom mala iný japonský názov. To, že má v zbierke výnimočný kúsok, zistil Watanabe až po tom, čo si prečítal knihu Oswald the Lucky Rabbit: The Search for the Lost Disney Cartoons (2017) od disneyovského animátora Davida Bosserta, ktorý v nej spomínal stratené filmy s Oswaldom.

"Keďže som dlhoročným disneyovským fanúšikom, som šťastný, že som mohol zohrať rolu," vyjadril sa na margo objavu filmu 84-ročný Watanabe pre noviny Asahi Shimbun. Denník v súvislosti s nálezom kontaktoval Archívy Walta Disneyho, kde potvrdili, že snímka je jedným zo stratených príbehov králika Oswalda.

Šťastného králika Oswalda vytvorili Walt Disney s Ubom Iwerksom v roku 1927 a bola to prvá postavička štúdií Disney, ktorá mala vlastný seriál. Pod Disneyho taktovkou vzniklo 27 filmov o Oswaldovi. V roku 1928 sa Disney a Iwerks dostali do sporu o práva na postavičku so štúdiami Universal, pre ktoré ju vytvorili. V reakcii na spor vytvorili nového animovaného hrdinu, z ktorého sa stal svetoznámy Mickey Mouse. Práva na Oswalda spoločnosť Disney odkúpila v roku 2006.

Viac o téme: Walt DisneyNeck & Neck
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu