Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Blair Witch - fenomén len za pár tisíc: Krik a nadávky na pľaci, zo dňa na deň najúspešnejším filmom!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Youtube)

Pred dvadsiatimi rokmi uzrel svetlo sveta horor Záhada Blair Witch. Vtedy ešte nikto nevedel, aký fenomén tento film spustí. Projekt s nákladom pár desiatok tisíc zadefinoval nový žáner hororu, zarobil tisícnásobne viac a dodnes patrí k matkám hororov typu „found footage“. Nikdy neviete, čo vás čaká na mieste, kam sa kamera otočí.

Hit z konca 90. rokov odštartoval fenomén, ktorého sa chytilo mnoho režisérov. The Blair Witch Project alebo Záhada Blair Witch uzrel svetlo filmového sveta v januári roku 1999. Za scenárom a réžiou stojí dvojica Daniel Myrick a Eduardo Sánchez. Ide o fiktívny príbeh troch študentov, ktoríšli na túru do Black Hills v Marylande, aby zdokumentovali legendu o tajomnej čarodejnici žijúcej v lese. Všetci traja zmizli a ich vybavenie a nahrávky sa našli rok potom...

Blair Witch - fenomén
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Youtube)

Najúspešnejší nezávislý film v histórii

Scenáristi spísali príbeh už v roku 1993.Scenár mal len 35 strán, pričom dialógy mali byť kompletne improvizované. Film sa točil v Marylande pod taktovkou kamera Neala Fredericksa a celé natáčanie trvalo osem dní. Kompletný materiál mal 20 hodín a bol zostrihaný a zeditovaný do 82 minútového filmu. Kritici zhodnotili po premiére film pozitívne, no diváci mali na to rozporuplné názory. Napriek tomu sa film stal zo dňa na deň hitom a spopularizoval tzv. metódu „found footage“, filmový podžáner, ktorý si zakladá na nájdených nahrávkach. Môže byť prezentovanýako nezostrihaný alebo upravený tými, ktorí ho našli.

Blair Witch - fenomén
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Youtube)

Celkový rozpočet bol 60-tisíc, aj keď Sánchez uviedol, že využil len tretinu z neho. Zisk však činil 250-miliónov dolárov, čo je tisícnásobok minutého rozpočtu. Dodnes je Blair Witch najúspešnejším nezávislým filmom, aký bol kedy natočený. Rok po premiére sa dočkal film pokračovania. Tretí diel bol natočený až 17 rokov po prvom.

Na začiatku boli dvaja študenti...

Myrick a Sánchez sa rozhodli napísať príbehv čase, keď obaja študovali film na floridskej univerzite. Inšpirovali ich dokumenty paranormálnych fenoménov. Podľa nich to bolo totiž strašidelnejšie, ako klasický horor. S odstupom časom sa zrejme nenájde nikto, kto by s týmto nesúhlasil. Obaja sa preto rozhodli, že nakrútia film, ktorý využije prvky oboch žánrov - hororu aj nájdených dokumentov o paranormálnych javoch.

Foto: CSFD/1999 Artisan Entertainment
Zobraziť galériu (9)
Foto: CSFD/1999 Artisan Entertainment  (Zdroj: CSFD/1999 Artisan Entertainment)

Aby mohli projekt stvoriť a produkovať, potrebovali spoločnosť. Spolu s Greggom Haleom, Robinom Cowiem a Michaelom Monellom založili produkčnú spoločnosť Haxan Films. Názov pochádza z nemého dokumentárneho hororového filmuBenjamina Christensena z roku 1922Häxan, čo znamená čarodejnice alebo bosoráctvo v čase.

Inšpirácia

Na vytvorenie fiktívneho príbehu použili autori množstvo inšpirácie z rôznych príbehov. Prejavilo sa to aj na niektorých menách. Napríklad Elly Kedward bol anagram pre Edwarda Kelleyho, mystika a médium, ktorý žil v 16. storočí. Elly bola v príbehu ženy, ktorú vyhnali z mesta Blair Toenship kvôli čarodejníctvu. Rustin Parr,fiktívnapostavavraha detí zo 40. rokov,bol zas anagram pre Rasputina. Tvorcovia sa inšpirovali aj horomi ako sú Čeľuste, Votrelec či Osvietenie.

V hlavných úlohách študentov sa predstavili traja v podstate „jednorázoví“herci - Heather Donahue, Joshua Leonard a Michael C. Williams. Všetci si zahrali svoje vlastné, no fiktívne verzie. Potom, ako natočili za osem dní 20-hodinový materiál, zostrihali to tvorcovia na dve a pol hodiny, celý proces trval osem mesiacov. Výsledkom bol 82-minútový horor.

Fikcia vs. realita

Počas prvého roka, kedy bol film dostupný, bola rozbehnutá kampaň, ktorý podporovala fikciu. Tvorcovia sa rozhodli, že na tom vybudujú svoj imidž. Na internete, po premiére, dokonca aj v teréne, kolovali informácie, že traja hlavní hrdinovia sú naozaj nezvestní alebo prravdepodobne mŕtvi. Niektorí ľudia boli presvedčení, že Heather Donahue je naozaj mŕtva. Zašlo to až tak daleko, že posielali jej matke kondolenciu.

Blair Witch - fenomén
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Youtube)

Máloktorý film mal tak vypracovanú legendu ako Blair Witch. Tvorci príbeh nezvestných troch študentov, ktorí sa vydali hľadať čarodejnicu „obmotali“ rôznymi povesťami. Aj pred uvedením do kín dôslednerozhlasovali, že ide o autentický, iba zostrihaný, materiál nájdený v lesoch Marylandu a že všetky udalosti sú skutočné.

Blair Witch - fenomén
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Youtube)

Dokonca aj herci počas filmovania skutočne verili na záhadu Blair Witch. Až po natáčaní sa dozvedeli, že to bol len mýtus. Režiséri schválne postupne znižovali dávky jedla, ktoré dávali hercom. Chceli tak dosiahnuť medzi nimi rivalitu a konflikt. Posledné dva dni ich jedlo pozostávalo z proteínovej ovocnej tyčinky a vody. V skutočnosti sa film odohrával v historickej dedine Burkittsville. Kvôli obrovskej popularite niekoľkokrát ukradli vítaciu tabuľu mesta.

Neštandardné nakrúcanie

Najznámejšia scéna z filmu, kde sa Heather nechtiac zazoomovala, nebola plánovaná. Herečka si neuvedomila, že kamera priblížila zoom. Aj takto vyzeralo nakrúcanie dnes už legendárneho hororu. Obaja režiséri strčili hercom do ruky ručnú kameru a vysadili ich s pár pokynmi v lese a nechali ich nakrúcať. Herci sa počas natáčania dohodli, že vo svojich úlohách ostanú aj mimo kamier. Každý deň im však tvorcovia dávali pokyny, kam majú dôjsť, kedy rozbiť stan a kontrolovali ich pomocou vysielačky, aby sa nestratili. Súčasťou bol aj neštandarný scenár bez dialógov.

Blair Witch - fenomén
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Youtube)

Po niekoľkých dňoch, kedy im obmedzili spomínané dávky jedla a ktoré trojica strávila osamote uprostred lesov, poriadne ani nevedeli, čo točia. Zvyšok štábu ich rafinovane strašil a medzi protagonistami vypukla ponorková choroba, takže všetok krik a výbuchy emócií boli oveľa reálnejšie. Kvôli vypätiuherci často hrešili a boli vulgárni. Jeden celý deň strávila Heather Donahueová tým, že dabovala samu seba - všade, kde povedala „fuck you“ odznelo „let's go“.

Blair Witch - fenomén
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Youtube)

Obrovský úspech

Tvorcom sa však nepáčil koniec. No keď sa ho snažili pretočiť, vyzeral ešte divnejšie, preto ostali pri pôvodnom konci. Po premiére začal film zbierať úspech za úspechoim. U kritikov, u divákov, no najviac sa im ich pokus a snaha vrátili na zisku. Z približne 25-tisícových nákladov zarobili tvorcovia premiérami po celom svete takmer 250-miliónov. Film sa stal doteraz najúspešnejším nezávislým filmom a preslávil metódu „found footage“.

Tá bola známa už predtým zo 70. rokov, kedy sa používala pri pseudodokumentoch a využívala sa aj v ďalších filmoch, napr. v 80. rokoch v šokujúcom, no slabučkom horore Cannibal Holocaust. Skutočne ho však preslávila až Záhada Blair Witch. Metóda „found footage“ sa odvtedy stala uznávanaou metódou. Nasledovali ďalšie kultové filmové série ako Paranormal activity, Grave Encouters či REC a mnohé ďalšie. Krváky vás môžu znechutiť a občas sa môžete zľaknúť či báť sa, no skutočný des zažijete len s touto kvázi realitou.

Viac o téme: HororZáhada Blair WitchFounf footage
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu