Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Bridget Jonesová oslavuje 50-ku: Opustiť Hollywood jej prospelo, robilo sa mi zle!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

Americkú herečku Renée Zellwegerovú najviac preslávila úloha trochu bláznivej Bridget Jonesovej z filmovej trilógie, ktorej posledné časť prišla do kín pred tromi rokmi. Rodená modrooká blonďavá Texasanka, ktorá 25. apríla oslávi päťdesiatku, zaujala publikum i kritikov aj výkonmi v snímkach Jerry Maguire, Chicago alebo Návrat do Cold Mountain, ktorý jej vyniesol Oscara. Pred pár rokmi dokázala hollywoodsky kolotoč na dlhší čas opustiť - a veľmi si to užila.

Vrátila sa po šiestich rokoch prežitých v ústraní, keď nakrútila Dieťa Bridget Jonesovej, a novinárom sa zverila, ako pre ňu bola táto skúsenosť dôležitá. „Už sa mi robilo zle len z toho, keď som začula vlastný hlas,“rozprávala herečka, ktorá pauzu využila na to, aby "na sebe trochu zapracovala".

Chcela som vyrásť

Zdržiavala na farme v Connecticute alebo vo víkendovom dome na Long Islande, hlavne sa ale zapísala do kurzov písania na Kalifornskej univerzite. „Chcela som skrátka vyrásť,“povedala Zellwegerová. „Keď neskúšate nové veci, zrazu môžete po dvadsiatich rokoch zistiť, že sa učíte len v okamihu, keď sa snažíte pochopiť úlohu, ktorú ste práve dostali,“opísala svoje dôvody k pauze herečka, ktorá si užívala trebárs aj spoznávanie nových krajín ako obyčajná turistka.

Zelweger ako Judy Garland
Zobraziť galériu (4)
Zelweger ako Judy Garland

„Nielenže som s priateľom precestovala ďalší kus sveta, ako napríklad vlakom z Vietnamu do Kambodže, mohla som si konečne zariadiť aj svoj dom v Los Angeles a byť viac s rodičmi,“rozprávala dcéra švajčiarskeho otca a nórskej matky.

Úlohy šlapiek boli nudné

Kariéru začala rodáčka z Katy priHoustone účinkovaním v nezávislých a televíznych filmoch, kde ale väčšinou dostávala len role "šlapiek, dievčat na jednu noc alebo blondínok v čiernych šatách". „Boloto snáď to najnudnejšie, čo som zažila,“posťažovala sa po rokoch Renée Zellwegerová, herečka, ktorá sa do prvej hereckej ligy dostala prostredníctvom road movie Láska a štyridsaťpäťka (1994), po ktorejsa vtedy dvadsaťpäťročná blondínka presťahovala do centra diania - do Los Angeles.

Bridget Jonesová oslavuje 50-ku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

O dva roky neskôr zažiarila v trháku Jerry Maguire po boku Toma Cruisa, keď na konkurze prevalcovala Cameron Diaz aj Winonu Ryder. Prvú veľkú cenu - Zlatý glóbus - si vyslúžila za presvedčivý výkon v komédii Sestrička Betty (2000). V rovnakom roku natočila aj komédiu Ja, moje druhé ja a Irena, kde si zahrala s Jimom Carreym, s ktorým tvorila koncom 90. rokov jeden z najsledovanejších párov Hollywoodu. Ich láska však za pár mesiacov skončila.

Ostro sledovaný milostný život

Médiá potom bez prestania preberaliaj herečkineďalšie vzťahy vrátane romániku s hercom Georgom Clooneym alebo štvormesačného manželstvas country spevákom Kennym Chesneym v roku 2005. „Chcem niekoho, kto je milý, kto je pre mňa inšpiráciou a od koho sa môžem niečo naučiť. To je to, čo mám rada,“ povedala Zellwegerová, ktorá nakoniec našla muža svojho srdca v gitaristovi DoyloviBramhallovi. Niekdajšieho spolužiaka z Texaskej univerzity znovu stretla pred siedmimi rokmi a odvtedy sú spolu.

Životná úloha

Dávno pred tým, než našla životnú lásku, sa Zellwegerová dočkala životnej role. Na prelome storočí sa totiž britská režisérka Sharon Maguireová rozhodla prekvapivo obsadiť do pripravovaného filmu Denník Bridget Jonesovej (2001) "neostrovnú" herečku, ktorá sa nielen musela naučiť ten správny akcent, ale pre rolu londýnskehodievčaťaporiadne pribrať. Stávka sa ale vyplatila a Renée, oplývajúca prirodzeným komickým talentom, sa mohla radovať z prvej oscarovej nominácie.

Bridget Jonesová oslavuje 50-ku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Universal Pictures)

Pár rokov po prvej Bridget bolo pre Renée Zellwegerovú tou nelepšoučasťou kariéry - za stvárnenie tanečniceRoxy v muzikáli Chicago (2002) získala druhú oscarovú nomináciu a o rok neskôr sa konečne dočkala zlatej sošky za vedľajšiu rolu v historickej romanci Návrat do Cold Mountain. Výrazne na seba upozornila tiež napríklad v životopisnom veľkofilme Miss Potter z roku 2007, po Piesnimôjho srdca (2010) ale nastala šesťročná pauza, než kývla na tretie pokračovanie Bridget Jonesovej.

Jej postoj k tejto postave sa pritom počas rokov pomaly menil. „V skutočnosti s ňou mám málo spoločného. Nefajčiar, nepijem a byť bez chlapa nepovažujem za osobnú tragédiu,“tvrdila po premiére prvého dielu. „Bridget milujem. Sama som síce konzervatívnejšia, ale myslím, že snáď každý z nás má niečo z nej,“povedala v rozhovore pred tromi rokmi Zellwegerová, podľa ktorej "vďaka Bridget sa celá jedna generácia žien uistila, že je absolútne v pohode zostať v sobotu večer sama doma a pozerať na televíziu".

Viac o téme: Bridget JonesRenée Zellweger
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu