Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Na jeho postavy sa nikdy nezabudne: Prežil ťažkú haváriu, oporou mu bola známa herečka

Jozef Adamovič Zobraziť galériu (4)
Jozef Adamovič (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Slovenský herec Jozef Adamovič zaznamenal najväčšiu popularitu v 60. a 70. rokoch 20. storočia. V divadle a vo filme odohral množstvo nezabudnuteľných postáv. Obrovský medzinárodný úspech mu priniesla rola v českej snímke Valčík pro milión a neskôr postava grófa Mórica Beňovského v 13-dielnom koprodukčnom seriáli Vivat Beňovský!. V utorok 23. apríla by sa sympatický herec dožil 80 rokov.

Jozef Adamovič sa narodil 23. apríla 1939 v Trnave. Po maturite v roku 1956 začal v Bratislave študovať herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). "Na prijímačkách sa ma opýtali, čo si myslím oHamletovi, ktorého nakrútil Lawrence Olivier. Povedal som, že je to mládeži neprístupný film, takže som ho vkine nemohol vidieť. Talentovky som urobil, a tak ma prijali," zaspomínal si herec vrozhovore pre denník Pravda.

Po ukončení štúdia na VŠMU (1960) sa stal členom Slovenského národného divadla (SND), v ktorom pôsobil až do roku 1990. Stelesnil celý rad divadelných postáv vznámych hrách, ako napr.Kráľ jeleňom (Carlo Gozzi), Sen noci svätojánskej, Richard II. či Kráľ Lear (William Shakespeare) anapokon hral aj vCyranovi zBergeracu (Edmond Rostand).

Na snímke vľavo prezident SR Ivan Gašparovič odovzdáva Pribinov kríž II. triedy hercovi Jozefovi Adamovičovi.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke vľavo prezident SR Ivan Gašparovič odovzdáva Pribinov kríž II. triedy hercovi Jozefovi Adamovičovi.  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

V roku 1960 ho obsadili do českého filmu Valčík pro milión režiséra Josefa Macha. Snímka zaznamenala prekvapivý úspech na Kube.Herec sa pochválil, že pri návšteve Havany sa asi šesťkrát sa stretol so samotnýmFidelom Castrom.

Jozef Adamovič sa objavil i v ďalších českých a najmä slovenských filmoch a televíznych inscenáciách. Svoj talent potvrdil v komédii Hry lásky šálivé (1971). Pre námet svojej odľahčenej komédie opôvaboch aúskaliach nevery siahol režisér Jiří Krejčík až do obdobia renesancie. Za podklad kuscenáru, ktorý si napísal sám, mu poslúžili poviedky z pera Giovanniho Boccacia a Markéty Navarrskej.

Vysoký fešák si zahral aj v dráme Kým kohút nezaspieva (1972), ktorú režisér Jozef Pálka nakrútil na motívy divadelnej hry s rovnomenným názvom od slovenského spisovateľa Ivana Bukovčana. Ide o príbeh desiatich zdanlivo náhodne vybraných ľudí umiestnených v pivnici malého mesta počas nacistickej okupácie Slovenska, pričom sa postupne začínajú vykresľovať charaktery. Svoj herecký talent predviedol Jozef Adamovič vtelevíznej inscenácii Cid vréžii Pavla Haspru (1973). Podľa filmovej kritiky ide po obsahovej stránke o jeden z najväčších inscenačných skvostov, aké divákom televízia v rámci slávnych "bratislavských pondelkov" ponúkla.

V roku 1975 odohral Adamovič hlavnú úlohu grófa Mórica Beňovského v 13-dielnom koprodukčnom slovensko-maďarskom výpravnom televíznom seriáli Vivat Beňovský!. Seriál mal veľkú sledovanosť nielen na Slovensku ale aj vzahraničí.

Jozef Adamovič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Obľúbený herec si zahral vo vojnovej drámesnázvom Demeterovci (Karol Spišák, 1976), alebo tiež vo filme Otakara Vávru Temné slunce (1980) napísanej podľa románu Karla Čapka. Ďalším zaujímavými snímkami boli Noční jazdci (Martin Hollý, 1981), či filmová rozprávka Pták Ohnivák, ktorú nakrútil Václav Vorlíček vroku 1997. Popri tom Jozef Adamovič vytvoril desiatky postáv vtelevíznych filmoch ainscenáciách.

Od konca 70. rokov minulého storočia sa na filmovom plátne objavoval iba príležitostne. Prežil ťažkú autohaváriu, postihlo ho zhubné ochorenie, sktorým statočne bojoval. Dramatický umelec bol spoluzakladateľom Akadémie múzických umení (AMU) v Banskej Bystrici, neskôr tam začal prednášať na fakulte Dramatických umení. Od 90. rokov dvadsiateho storočia až do svojho skonu pôsobil na košickom konzervatóriu a na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave.

Na snímke z roku 2003 prichádza Božidara Turzonovová a Jozef Adamovič.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke z roku 2003 prichádza Božidara Turzonovová a Jozef Adamovič.  (Zdroj: TASR - Ivan Majerský)

Na bratislavský Filmový chodník slávy, ktorý sa tiahne pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava, pribudla 20. júna 2012 pamätná dlaždica, na ktorej je podpis divadelného a filmového herca, režiséra a pedagóga Jozefa Adamoviča. Manželkou herca bola známa slovenská herečka Božidara Turzonovová. Herec, pedagóg a režisér Jozef Adamovič zomrel 2. augusta 2013 v Košiciach vo veku 74 rokov.

Viac o téme: Jozef Adamovič
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu