Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Keď sa slzy smiechu zmenia na skutočné: Toto sú najlepšie dramatické úlohy komediálnych hercov

Šťastie na dosah, Will Smith
Šťastie na dosah, Will Smith (Zdroj: Sony Pictures)

Množstvo hercov máme v hlavách zafixovaných ako komikov a potom zase tých, ktorí sa bez akýchkoľvek pochýb hodia do vážnych a dramatických úloh. Čo sa však stane, ak sa všetko od základov zmení? Nasledujúce filmy sú perfektným dôkazom, že zmena sa niekedy naozaj oplatí.

Steve Carrel - Beautiful Boy (2018)

Osemnásťročný Nic má na prvý pohľad všetko – skvelú rodinu, krásu, talent a práve ho prijali na univerzitu. Napriek tomu je v jeho živote trhlina, ktorú vypĺňa drogami. Kde sa vzala a ako mu môže pomôcť jeho otec David vo chvíli, keď sa Nic ocitá nad priepasťou? Emotívny film o sile závislosti a ešte väčšej sile lásky je nakrútený podľa skutočného príbehu Nica a Davida Sheffovcov, ktorí svoje zážitky zachytili každý zo svojho uhľa pohľadu v samostatných knihách.

Steve Carrel je známy predovšetkým ako herec z komédií či seriálov. Spomeňme hlavne americkú verziu The Office, Traja v jednej posteli či 40 rokov panic. V posledných rokoch však stále viac dokazuje, že mu rovnako dobre idú aj dramatické úlohy. Na Oscara ho nominovali za film Foxcatcher a rozhodne vám okrem vyššie spomínaného filmu môžeme odporučiť aj snímku Vitajte v Marwene.

Jim Carrey - Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004)

Charlie Kaufman nenatočil veľa filmov, no v pár kúskov dokázal vytvoriť majstrovské dielo. Je autorom snímok V koži Johna Malkovicha či Adaptácia. Zrejme najpamätnejším filmom bude Večný svit nepoškvrnenej mysle. Život osamelého a nesmelého Joela sa od základov zmenil v momente, keď stretol temperamentnú Clementine. Prežili obrovskú a intenzívnu lásku.

Neuveríte, koľko už má rokov Chandler z Priateľov: Potrápili ho aj démoni závislosti

Všetko sa však zmenilo vo chvíli, keď sa rozhodla odísť a začať znovu bez Joela. Kate Winslet a Jim Carrey v psychologickej dráme ukážu, kam až môže zájsť snaha o prekonanie nešťastnej lásky. Pre zaujímavosť, behom natáčania scény kúpania v umývadle Kate Winslet odpadla. Vtedy zistila, že je tehotná a čaká druhé dieťa, syna Joa.

Will Smith - Šťastie na dosah (2006)

Film je príbehom človeka (ChrisGarner - Will Smith), ktorý sa ocitá v zložitej životnej situácii. Investoval do prístrojov, ktoré nejdú zrovna na odbyt, jeho žena pracuje v továrni na dve zmeny a pritom sa ešte musia obaja postarať o svojho malého syna. Ťaží ichzložitá finančná situácia a po tom, čo ho žena opustí, sa po nejakej dobe ocitá aj so synom na ulici.

So situáciou sa však nehodlajú on, ani jeho syn zmieriť a tak posledné nádeje upierajú k Chrisovmumatematickému talentu a možnosti zisku nového zamestnania. Film nám ukazuje ťažobu chudobnéhoživota v Amerike a snahu sa z neho vymaniť, rovnako tak oddanú lásku medzi otcom a synom, ktorý mu za každých okolnosti absolútne dôveruje. Nádherný film, ktorý rozhodne musíte vidieť.

Bill Murray - Stratené v preklade (2003)

Bob Harris (Murray) a Charlotte (Johansson) sú dvaja Američania v Tokiu. Charlotte je mladá žena, ktorá cestuje po svete so svojim workoholickým manželom - fotografom (Ribisi), ktorého kvôli práci ani nevidí. Bob je starnúca filmová hviezda, ktorá má v meste nakrúcať nudnú reklamu na whiskey. Zo svojho života sú obaja frustrovaní a nemôžu spávať. Jednu noc sa náhodne zoznámia v hotelovom bare. Ich nečakané stretnutie rýchlo prerastie v priateľstvo.

Majú na konte oscarovú drámu: Známa filmárka a slávny herec oznámili ďalšiu spoluprácu

Túlajú sa podnikmi Tokia a zažívajú pritom neuveriteľné stretnutia s jeho obyvateľmi. Spoločne napokon objavujú novú vieru v samých seba a v možnosti života. Film nakrútila režisérka Sofia Coppola, dcéra slávneho F. F. Coppolu, ktorá za scenár k tomuto filmu získala Oscara. Film bol nominovaný aj v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe (Murray), najlepšia réžia a najlepší film roka. Zlatý glóbus získal BillMurrayza najlepší mužský herecký výkon, Sofia Coppola za najlepší film.

Whoopi Goldberg - Purpurová farba (1985)

Americká herečka, vlastným menom Caryn Elaine Johnson, sa v roku 1985 predstavila v úspešnom filme Stevena Spielberga Purpurová farba, ktorý jej vyniesol nomináciu na Oscara za herecký výkon v hlavnej úlohe. Filmbol natočený podľa rovnomenného románu Alice Walkerovej, oceneného Pulitzerovou cenou.

Bohato štruktúrovaný dej, zahŕňajúciniekoľko desaťročí, rozpráva príbeh Celie, nevzdelanej vidieckej ženy z amerického Juhu. Po vynútenom sobáši s hrubým mužom, ktorého musí oslovovať pane, sa Celie uzatvára do seba a so svojím trápením sa zveruje iba Bohu. Až priateľstvo s dvoma skvelými ženami jej dodá silu, z ktorej čerpá sebadôveru a schopnosť odpustiť.

Viac o téme: Will Smith Jim CarreyWhoopi GoldbergBill MurraySteve CarrelVečný svit nepoškvrnenej mysleŠťastie na dosahBeautiful BoyStratené v prekladePurpurová farba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu