Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kto je ďalší? Premiéru si pozrel aj premiér: Krutá realita! Príbehy ťali do živého

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Ján Zemiar)

Bratislavskú premiéru nového slovenského filmu Kto je ďalší? si tento týždeň pozrel aj premiér Peter Pellegrini. Medzi viac ako tisíckou pozvaných hostí nechýbali štátni tajomníci rezortov školstva a kultúry, poslanci parlamentu, primátori či zástupcovia akademickej obce.

Snímka o nebezpečenstvách internetu - kyberšikane, protizákonnom zdolávaní najvyšších stavieb sveta a riskovaní životov pre čo najviac lajkov, ale aj o sexuálnom vydieraní neplnoletých osôb prostredníctvom sociálnych sietí, vznikala štyri roky. Podľa skutočných udalostí ju nakrútil režisér Miro Drobný (Ovce.sk, Rytmus - sídliskový sen).

Mladým hrozia nástrahy

„Rozhodol som sa prísť kvôli samotnému obsahu filmu, osobne ho považujem nielen za skvelý celovečerný film, ktorý bude vzbudzovať záujem divákov, ale aj za výchovnú pomôcku,“komentoval svoju prítomnosť na premiére Pellegrini. „Veľmi otvorene a asi správne hrubo hovorí, aké nástrahy hrozia dnes mladým ľuďom, alebo komukoľvek, v digitálnom svete a na sociálnych sieťach,“ poznamenal k filmu.

Kto je ďalší? Premiéru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

„Pevne verím, že bude mať veľmi veľa klasických divákov, pretože je naozaj skvele spracovaný,“ pochválil nový počin. Podľa premiéra by ho v najbližších mesiacoch malo zhliadnuť čo najviac mladých ľudí v školách. „Ten film má takú kvalitu, aby veľmi jasne pomenoval problémy dnešného sveta a možno mladých tvrdšou formou aj vystríhal, čo im všetko hrozí, lebo nie každý si to uvedomuje.“

Snímku inšpirovanú skutočnými príbehmi zo Slovenska, Ruska a Kanady tvoria tri poviedky, v ktorých internet priviedol hlavných hrdinov až na hranicu života a smrti. V prvom príbehu sa speváčka Aless otvorene priznáva k pokusu o samovraždu, ku ktorej ju priviedla kyberšikana a útoky spolužiakov. Pellegrini uviedol, že ho veľmi zasiahol tretí príbeh, v ktorom mladá americká herečka Anita Sonnberger stvárňuje dievča dotlačené do bezvýchodiskovej životnej situácie.

Krutá realita

Je sexuálne vydieraná a rozhodne sa svoj príbeh zverejniť bez vyslovenia jediného slova. "Skutočné príbehy naozaj ťali do živého, všetky tri poviedky majú výpovednú hodnotu. Mladí ľudia často buď niekoho chcú napodobiť, alebo sú predmetom šikanovania, to sú všetko témy, o ktorých musíme hovoriť. Nesmieme pred tým zatvárať oči," podčiarkol.

Kto je ďalší? Premiéru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

"Neboli sme na to zvyknutí, životy ľudí ešte nikdy neboli tak intenzívne presúvané do digitálneho sveta. A nemáme na to formu výchovy, vzdelávania. Učíme deti, ako sa majú správať na ulici, ale nevieme, ako ich vychovať pre digitálny svet," konštatoval premiér s tým, že to sú výzvy nielen pre Slovensko, ale aj pre celú generáciu a pre celý svet. "Tento film má čím k tomu veľmi pozitívne prispieť. Samozrejme, odhaľuje krutú realitu, ale ak to pomôže zachrániť čo i len jedno týrané alebo šikanované dieťa, tak to bola správna cesta," uzavrel Pellegrini.

Je to film, ktorý si nesie asi najväčšie posolstvo

Podľa herca Petra Brajerčíka by titul Kto je ďalší? mali vidieť všetci rodičia."Ukáže im svet internetu, o ktorom ich deti možno mlčia." Snímka už získala 15 nominácií a ocenení na zahraničných festivaloch a súťažiach. "Keď sme preberali hlavnú cenu na filmovom festivale v Moskve, mala som obavy, či sa film bude páčiť aj divákom na Slovensku. Teraz vidím, že jeho medzinárodný úspech nebola náhoda," komentovala veľkolepú premiéru ruská herečka Angela Nikolau.

Kto je ďalší? Premiéru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

"Je to film, ktorý by mal vidieť každý a nezáleží na tom, či na Slovensku, alebo v Amerike. Pracoval som na mnohých filmoch, ale Kto je ďalší? so sebou nesie asi najväčšie posolstvo," uviedol po premiére americký herec Brian Caspe, ktoré ho si filmoví fanúšikovia pamätajú z hollywoodskych produkcií Hellboy (2004), Mission Impossible - Ghost Protocol (2011) či Operácia Anthropoid (2016).

Zradný internet

Zbystriť by mali nielen mladí, ale aj ich rodičia, ktorí často netušia, ako veľmi je internet zradný. „Mojou motiváciou bolo, že keď už má vzniknúť film o ťažkých témach, nech je to zároveň niečo, čo tých ľudí nejako pozitívne ovplyvní, aby to v nich zostalo, aby si, keď budú odchádzať z kina, povedali, že aj oni môžu v tejto problematike niečo urobiť, že to nemusí byť len také čierne, ako to vykresľujeme, ale že ten internet má aj pozitíva a je na každom z nás, ktorou cestou sa vyberieme,“ povedal režisér Drobný.

„Zaujímavé je, že sme začali hovoriť o filme a zrazu sa celá diskusia okolo toho zmenila na to, aký je internet zlý, negatívny, ako doslova zabíja ľudí, asi je taká doba... Ako sme boli z toho internetu pred piatimi rokmi úplne nadšení, teraz tie počítače a telefóny radšej vypíname. Prišla doba, keď si začíname uvedomovať, že ten internet má aj svoju negatívnu stránku a verím, že práve toto môže ten film ľuďom ukázať a zároveň ich aj varovať, že je to naozaj len o tom, či o danom probléme vieme, či naň myslíme, keď sme na internete a či sa správne rozhodneme v tej chvíli, keď sa to láme,“ poznamenal režisér.

Zvláštna metóda

Brian Caspe stvárnil v treťom príbehu otca zneužívaného dievčaťa. Okrem neho sa v jednom z príbehov objavia aj herec Peter Brajerčík, stand-up komik Stanislav Staško a ďalší. „Používal som tú metódu, že som v jednom príbehu vždy zmixoval niekoľko skutočných príbehov. V jednom mám dva, v ďalšom dokonca štyri spolu... Dokopy ich tam je zakomponovaných asi osem. Niektorí mi povedali, že nechcú, aby som hovoril, odkiaľ je tá-ktorá časť filmu, niektoré príbehy sú zas dohľadateľné na internete a niektorí otvorene hrajú sami seba,“ uviedol Drobný.

Kto je ďalší? Premiéru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

„Najťažšie to bolo, keď som oslovoval priamo účastníkov tých jednotlivých príbehov alebo ich rodiny. Tam som cítil, že je to pre každého z nich stále citlivá téma, aj keď to majú už roky za sebou. Človek si tieto veci nesie so sebou po celý život. Bolo to zložité a som rád, že sa mi do každého filmu podarilo dostať niekoho, kto buď hrá sám seba alebo postavu, ktorá prežila niečo veľmi podobné tomu, čo stvárňuje,“ priblížil tvorca filmu.

Snímka s pätnástimi nomináciami

Od prvej myšlienky do premiéry snímky ubehli presne štyri roky. „Po premiére filmu Rytmus sídliskový sen som v auguste 2015 rozmýšľal, čo ďalej. Hneď v ten rok som začal hľadať námety, začal som aj niečo písať, rok na to padla prvá klapka a ďalšie tri roky sme film postupne dotáčali. Nemali sme nejakú silnú podporu, nepodporil nás ani Audiovizuálny fond ani žiadni sponzori, takže to bolo na realizáciu náročné, no na druhej strane to bolo aj trochu dobre, nakoľko ten film mal čas dozrieť. Mal som čas rozprávať sa o tých veciach, ktoré boli natočené, ukazovať ich ľuďom a diskutovať. Pracovali sme na ňom, menil sa, dopĺňal, dotáčali sme ho, dal sa veľmi pekne bez nejakého časového tlaku tvarovať a myslím si, že to mu napokon aj veľmi pomohlo. V Moskve na jednom festivale, ktorý sme vyhrali, mi šéf poroty povedal, že sa mu ten film zdal, ako keby pozeral Tolstého, ruskú klasiku v novom šate. Že to je ako pretočený Tolstoj do lozenia na strechách,“ podotkol režisér s úsmevom.

„Nechcem, aby sa ľudia zľakli, že je to ťažký film... Ešte pred premiérou sme si absolvovali kontrolné projekcie a na nich som počul aj výbuchy smiechu. Sú tam aj také časti, je tam aj humor a krásny príbeh lásky. Je to také pestré a každý si v tom nájde to svoje. Keď sa niekto chce zasmiať, má tam aj to, keď si chce pozrieť pekné zábery, máme tam krásnu kameru, a keď si niekto chce precítiť nejakú emóciu, tiež je tam pár takých chvíľ... Po kontrolných projekciách mi ľudia hovorili, že prežili takú nejakú katarziu, v mnohých ten film vyvolal pocit, že chcú v tej oblasti niečo urobiť, chcú niečo zmeniť. Má takú silu, že vybudí ľudí k reakcii a k akcii. Verím tomu, že môže vyvolať nejakú vlnu a môže dokonca spôsobiť, že sa ten internetový svet stane lepším...,“ uzavrel režisér.

Dráma, ktorú bude v prvý, premiérový víkend premietať až 86 kín po celom Slovensku, získala dosiaľ 15 nominácii a ocenení na zahraničných festivaloch. Dnešným dňom k nej zároveň odštartuje aj niekoľkodňová promo tour, v rámci ktorej zavítajú Drobný s rapperkou Aless a ďalšími známymi tvárami do deviatich slovenských miest. Dnes ich privítajú diváci a diváčky v seneckom amfiteátri, v piatok príde delegácia do Nitry a Trnavy, 24. augusta sa na nich môžu tešiť v Prešove a Košiciach, 25. augusta sa s nimi stretnú v Banskej Bystrici a Liptovskom Mikuláši a 26. augusta na premietaniach v Žiline a Trenčíne.

Viac o téme: Kto je ďalší?Peter PellegriniMiro Drobný
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu