Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Filmový elegán aj zvodca: Česká legenda si herectvo vybrala z číreho zúfalstva!

Josef Abrhám Zobraziť galériu (5)
Josef Abrhám (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Preslávili ho role všelijakých fešákov, zvodcov, lekárov, role humorné i vážne. Ale najviac zo všetkého sa Josef Abrhám zapísal divákom do pamäti ako záletný doktor Blažej zo seriálu Nemocnica na okraji mesta. Jeden z najpopulárnejších českých hercov svoje umenie podľa kritikov bravúrne uplatnil nespočetnekrát nielen v divadle, ale aj vo filme a na televíznej obrazovke. V sobotu oslávil 80 rokov.

Jeho najvýraznejšou rolouz poslednej doby bola úlohapadlého kancelára vo filmovom debute Václava Havla Odcházení z roku 2011, ktorou si bývalý prezident slnil svoj režisérsky sen.Snímka na motívy rovnomennej Havlovej hry bol kritikou prijatý skôr rozpačito.V roku 2016 sa Abrhám objavil tiež v úlohe svätého Jozefa v rozprávke Anjel Pána 2 spoločne s mnohými ďalšími hereckými hviezdami.

Josef Abrhám vo filme Odcházení (Zdroj: Photo © Bontonfilm)
Zobraziť galériu (5)
Josef Abrhám vo filme Odcházení (Zdroj: Photo © Bontonfilm)  (Zdroj: Photo © Bontonfilm)

Množstvozaujímavých rolí priniesli Abrhámoviuž šesťdesiate a sedemdesiate roky 20. storočia, okrem iného v snímkach Každý deň odvahu, Dita Saxová, Penzión pre slobodných pánov, Partie krásneho dragouna či Holka na zabití.

Zložitá cesta k herectvu

JosefAbrhámsa narodil 14. decembra 1939 vo vtedajšom protektorátnomZlíne v Českej republike. Je pravnukom slovenského evanjelického farára a spisovateľa Jozefa Hollého. Tehliarsky synček pochádza z Kunovíc, kde prežil celé detstvo: "lietalisme po lúkach, záhradách, lese, kúpali sa v rybníku. Zažil som tu aj vojnu, ktorú som vtedy vnímal veľmi romanticky a dobrodružne," spomínal v jednom rozhovore.

Dedova tehelňa výborne prosperovala a spolupracovala na Baťových stavbách v Zlíne, kde sa Jozef 14. decembra 1939 narodil.Po maturite však nemohol kvôli kádrovému posudku na žiadnu vysokú školu.Najskôr preto pracoval voznárodnenejrodinnej tehelni, aby potom mohol vyplniť do prihlášky na Vysokú školu múzických umení v Bratislave povolanie - robotník.

Prvé herecké skúsenosti získal pri štúdiu uAndreja Bagara na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) vBratislave, zktorej po dvoch rokoch prestúpil na pražskú Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU).Vojenskú službu si odkrútil v pražskom Vinohradskom divadle: "Hral som s pánom Marvanom, Vojtom, Pivcom, Smolík,om Högerom, Lukavským a Štěpánkom. To mi osud vynahradil za všetky tie problémy!"

Josef Abrhám (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)
Zobraziť galériu (5)
Josef Abrhám (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Po vojenčine dostal ponuku do Národného divadla, ale rozhodol sa pre experiment.V začínajúcom divadle v ulici Vo Smečkách, ktoré dostalo názov Činoherní klub, strávil celých tridsať rokov.A zoznámil sa tu aj so svojou manželkou LibušouŠafránkovou.

K svojej profesii, ktorú si vraj vybral "len z pudu sebazáchovy a číreho zúfalstva, že z neho nič nebude," chová veľkú pokoru.Okrem toho ho baví fotografovanie a hra na klavír, má rád jazz.

Debut pred kamerou

Pred kamerouAbrhámdebutoval vtreťom ročníku na DAMU vo filme Strop (1961) vréžii Věry Chytilovej. Súčasne si stvárnil malú úlohu v detektívke Vladimíra Čecha Kde alibi nestačí (1961). Potom prišla veľká hereckápríležitosť s rozsiahlou rolou milovníka vo filmoch Zbynka Brynycha Neschovávejte se, když prší (1962) a drobná postava Datla vo vojnovej drámeTransport zráje (1962). V 60. a 70.rokoch 20. storočia stvárnil JosefAbrhámmnoho pútavých úloh napríklad vsnímkach Každý den odvahu (1964) od režiséra Evalda Schorma, Pension pro svobodné pány (1967) v réžii Jiřího Krejčíka.

Objavil sa v snímke režiséra Jiřího Sequensa st. Partie krásného dragouna (1970) alebo v Herzovej Holke na zabití (1975). Kjeho nezabudnuteľným rolám nepochybne patrí ústredná postava kníhkupca Dalibora Vránu vlegendárnej komédii Vrchní, prchni! (1980). Veľký herecký talent predviedolAbrhámtiež vúlohe spisovateľa adramatika Karla Čapka v životopisnejdráme Člověk proti zkáze (1989) v réžii Štěpána Skalského alebo ako slávny Jaroslav Hašek vo filme Velká cesta (1963) od režiséra Jurija Ozerova.

Abrhám vo filme Vrchní, prchni! (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)
Zobraziť galériu (5)
Abrhám vo filme Vrchní, prchni! (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Českého leva získal v roku 1993 za najlepší mužský herecký výkon roka vo filme Jana Hřebejka Šakalí léta (1993), kde predviedol opäť jednu zo svojich skvelých komických kreácií. Vynikol vo filmoch Všichni moji blízcí (1999) v réžii Mateja Mináča, Návrat ztraceného ráje (1999) v réžii Vojtěcha Jasného, či vHřebejkovej Kráske vnesnázích (2006).

Najznámejšia televízna rola

Najznámejšou televíznou úlohou vyhľadávaného herca sa stala rola záletného lekára aneskôr primára ortopedického oddelenia Arnošta Blažeja v seriáli Nemocnice na kraji města (1977). Seriál sa dočkal aj pokračovaní snázvom Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) a Nemocnice na kraji města - nové osudy(2008). JosefAbrhámstvárnil MUDr. Blažeja voboch pokračovaniach, ikeď mu podľa vlastných slov pripadalo riskantné, aby sa herec predviedol v jednej postave niekoľkokrát. "Tej role sa už nezbavím. Do smrti budem pre divákov Blažej", úsmevne dodalAbrhám.

Josef Abrhám ako záletný lekár Arnošt Blažej (Zdroj: Photo © Česká televize / Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil)
Zobraziť galériu (5)
Josef Abrhám ako záletný lekár Arnošt Blažej (Zdroj: Photo © Česká televize / Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil)

V roku 2011 pricestoval herec na Slovensko predstaviť film Václava Havla Odcházení. Pri rozhovore prechádzal plynule z češtiny do peknej slovenčiny. JosefAbrhámuviedol, že sa na Slovensku cíti ako doma.

Sherečkou Libušou Šafránkovou majú syna Josefa, ktorý je dokumentárnym režisérom a v jeho réžii siAbrhámstarší zahral sám seba v snímke Hoteliér z roku 2013. Okrem mnohých iných ocenení je JosefAbrhámdržiteľom Ceny ministra kultúry (1991).

"Dotiahnuť rolu vdivadle aj vo filme až k tým posledným milimetrom je nakoniec vždy najdôležitejšie azároveň najťažšie," poznamenal vminulosti herec a zberateľ klasických vinylových platní JosefAbrhám, ktorý s obľubou hrá na kavíri a venuje sa aj reštaurovaniu nábytku.

Viac o téme: Josef Abrhám
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu