Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

TOP postapokalyptické filmy: Jadrová katastrofa či vypustený smrtiaci vírus... Kolaps civilizácie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Photo © Universal Studios / Michael Gibson, Photo © Warner Bros. Pictures, Photo © Paramount Pictures / Jaap Buitendijk, Photo © Palace Pictures, Photo © Warner Bros. Pictures, Photo © 1995 Universal Studios, )

Postapokalyptické filmy patria k tým, na ktoré sa dobre s napätím pozerá, ale zažiť by to nechcel nikto. Tieto snímky nám ukazujú, ako to môže vyzerať, keď svet zasiahne apokalypsa. Môže ísť napríklad o jadrovú katastrofu, vojnu či vvpustený nebezpečný vírus, ktorý spustoší celú planétu. Je ich množstvo, no ktoré z nich stoja za pozretie?

Svetová vojna Z (2013)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizácie spojených národov ako expert na riešenie najrôznejších krízových situácií. Kedykoľvek sa niekde na svete mimoriadne vyhrotia miestne pomery, Gerry príde a väčšinou dokáže identifikovať zdroj krízy a nájsť riešenie na upokojenie situácie.Tieto schopnosti sa mu budú náramne hodiť, pretože napodobne horúcudestináciusa práve premenil celý svet.

Ľudstvo začala vo veľkom decimovať vírusová epidémia gigantických proporcií, a ak sa ju nepodarí čo najrýchlejšie zastaviť, nebude už koho zachraňovať.Situácia je o to horšia, že sa vírus prejavuje nebývalou agresivitou nakazených, ktorí zámerne napádajú tých, ktorým sa choroba zatiaľ vyhýba.Uprostred apokalypsy musí Gerry nájsť zdroj nákazy, pretože bez jeholokalizácienemožno v boji s neviditeľným nepriateľom uspieť.

Ja, legenda (2007)

Postapokalyptická klasika, ktorá nikdy neomrzí. Robert Neville je síce špičkový vedec, ale ani on nedokázal zabrániť šíreniu nebezpečného vírusu, ktorý bol vyvinutý ľuďmi a nedá sa liečiť.Neville je z neznámeho dôvodu voči vírusu imúnny a ako jediný príslušník ľudského rodu žije v troskách New York City.Možno je dokonca posledným žijúcim človekom na planéte.Už tri roky, deň čo deň, vysiela do éteru svoju správu a hľadá ďalšíchpreživších.

Neville však nie je úplne sám.Ztieňov ho pozorujú zmutované obete celosvetovej pandémie, ktorí sledujú každý jeho krok a čakajú, až urobí osudovú chybu.Nevilla, ktorý je dosť možno jedinou nádejou celého sveta, drží pri živote jediná myšlienka: zvrátiť vplyv vírusu tým, že zo svojej krvi vyrobí liek.Stojí však sám proti zvyšku sveta a čas hrá proti nemu...

Úsvit mŕtvych (2004)

Zdravotná sestra Ana Clark (Sarah Polley), policajt Kenneth (Ving Rhames), predavač elektroniky Michael (Jake Weber) a pouličnýchuligán (Mekhi Phifer) so svojou tehotnou priateľkou sú hlavnými postavami v apokalyptickom zombie horore natočenom podľa klasickej filmovej predlohy George A. Romera,Úsvit Mŕtvych.Svet zachvátila nevysvetliteľná epidémia, ktorá likviduje svetovú populáciu - avšak mŕtvi neumierajú!Stávajú sa z nich zombie, ktoré sa potulujú po meste a využívajú každú príležitosť dostať sa k mäsu a krvi zvyšnej hŕstky živých ľudí.Kde a ako to všetko začalo, nikto nevie.

Zúboženáskupina tých, ktorí zatiaľ prežili v jednom wisconsinskom meste, našla úkryt vo veľkom obchodnom stredisku.Tu sa títo ľudia musia jednak naučiť ako sa brániť pred stále početnejšouhordou zombie,ale predovšetkým musiavyriešiť problém vlastného spolužitia v uzavretom priestore.Vonku už nič nepripomína niekdajší svet.Situácia sa zdá bezvýchodisková, a tak skupina hľadá riskantnú cestu z obkľúčenia...

12 opíc (1995)

James Cole (Bruce Willis) prežil prevažnú väčšinu svojho života v podzemí.Teraz, v roku 2025, žije v ponurej, tmavej, zasnežené prítomnosti.Začalo to už na konci dvadsiateho storočia, kedy v priebehu dvoch rokov (1996 a 1997) zomrelo pričinením neznámeho darebáka, ktorý vypustil do ovzdušia nebezpečný vírus, päť miliárd obyvateľov zemegule.Zostalo len jedno percento ľudí, ktorí sa teraz krčiaako krtkovia pod zemou.

Hŕstka ľudí sa s tým ale nemieni len tak zmieriť, a preto vysiela do minulosti prostredníctvom stroja času "nedobrovoľnýchdobrovoľníkov" z radov väzňov.Ich úlohou v podstate nie je spasiť svet a odvrátiť nešťastie - čo sa stalo sa užneodstane.Majú len pozorovať, zbierať vzorky a odhaliť zdroj nákazy, pôvod všetkého zla... Cole sa však omylomdostane do roku 1990.

Vlákna (1984)

Desivý, nesmierne pôsobivý a strhujúcifilm.Zachytáva pravdepodobné následky celosvetovej jadrovej vojny na Veľkú Britániu.Film zaberá časový dej od niekoľkých týždňov pred útokom, až po 12 rokov po útoku.Má dej a hlavné postavy, ale je spracovaný dokumentárny formou - sprevádza nás komentátor a občas vo filme vidíme štatistiky.

Naturalistickým spôsobom zachytáva všetky aspekty jadrovej katastrofy - od demonštrácií pred vojnou, cez útok, deštrukciu, umieranie, hladomor, choroby, jadrovú zimu až napríklad po nevzdelanosť detí, ktoré vyrástli po vojne.Film ukazuje zlyhanie spoločnosti a celkový kolaps civilizácie. Film Vlákna bol po svojom prvom uvedení stiahnutý a dlho sa nesmel vo Veľkej Británii premietať.

Cesta (2009)

Pred približne desiatimi rokmi bol svet zničený.Nikto nevie, čo sa vlastne stalo.Možno išlo o jadrový útok, možno o vesmírnu udalosť.Milióny ľudí zomreli, či už priamo v dôsledku katastrofy, alebo vyhladovaním či zúfalstvom z pomalej smrti ľudí okolo potom, čo sa zastavili dodávky energií.Muž (Viggo Mortensen) a chlapec (Kodi Smit-McPhee) sú na ceste za nádejou, ktorú očakávajú na juhu, na pobreží.

Všetok svoj skromný, no nesmierne vzácny majetok si vezú v nákupnom košíku, vybavenom spätným zrkadlom, aby videli, či ich niekto nesleduje.Jediným zdrojom radosti sú pre nich občasné nálezy jedla či pitia.Na svojej púti sa stretávajú s množstvom zúfalých preživších, či už ide o lúpežné gangy, kanibalov alebo zlodejov.V priebehu filmu tiež sledujeme retrospektívne náhľady do mužovej šťastnejšej minulosti a jeho života so ženou (Charlize Theron).

Kniha prežitia (2010)

Film, ktorý sa nemusí páčiť každému, ale rozhodne má niečo do seba. V nie príliš vzdialenej budúcnosti, asi tridsať rokov po konečnej vojne, prechádza pustinami kontinentu, ktorý bol kedysi Amerikou, osamelý muž.Všade okolo neho sa nachádzajú opustené mestá, rozpadajúce sa cesty, vyprahnutá zem, pomníky nedávnej katastrofy.Civilizácia neexistuje, zákony neplatia.Cesty patria gangom, ktoré sú schopné človeka zabiť kvôli topánkam, kvôli hltu vody... alebo proste len tak.Ale na tohto pútnika nestačia.

Eli (Denzel Washington), ktorý sa nestal bojovníkom z vlastnej vôle, ale z nutnosti, túži po pokoji a mieri, ale pokiaľ je k tomu donútený, zničí svojich protivníkov skôr, než si stačiauvedomiť, akej osudnej chyby sa dopustili.Dôvodom jeho boja nie sú obavy o vlastný život, ale nádej na budúcnosť - nádej, ktorú opatruje a chráni užtridsať rokov a je rozhodnutý ju premeniť na skutočnosť.Eli, poháňaný zmyslom pre povinnosť a vedený vierou v čosi väčšie, než je on sám, robí všetko, čo je potrebné, aby prežil - a pokračoval vo svojom úsilí.

Len jediný muž v tomto zničenom svete chápe, akú moc má Eli vo svojich rukách, a je rozhodnutý ju získať pre seba: Carnegie (Gary Oldman), samozvaný despotický vládca improvizovaného mesta zlodejov a zabijakov.Carnegieho adoptívnu dcéru Solara (MilaKunis) Eli fascinuje z iného dôvodu: ponúka nádej na život lepší, než aký panuje v ríši jej otca.Ani pre jedného z nich ale nebude ľahké ho presvedčiť, aby sa svojich plánov vzdal.Nie je ochotný sa pred ničím - a pred nikým - zastaviť.Je nútený naplniť svoj osud a zachrániť zmučené ľudstvo.

Viac o téme: Kniha prežitia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu