Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Preslávil sa rolami charizmatických a sebavedomých mužov: Spoznávate herca na FOTO spred 30 rokov?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Slovenský filmový ústav)

Herec, scenárista a dablér Ondřej Pavelka, ktorý sa narodil 10. septembra 1955, sa v 80. rokoch preslávil predovšetkým rolami charizmatických, často veľmi sebavedomých mužov i romantických hrdinov. Od roku 1993 je členom činohry českého Národného divadla, pôsobil aj ako umelecký šéf divadla Rubín. V posledných rokoch hral jednu z hlavných rolí v nekonečnom televíznom seriáli Ulica.

Rodák z Nového Jičína pochádza z umeleckej rodiny, pri štúdiách na gymnáziu pracoval ako kulisár v karlovarskom divadle. Herectvo na DAMU absolvoval v roku 1978. V rokoch 1979 až 1986 hral v pražskom Divadle na okraji, od roku 1982 zároveň aj v amatérskom A-štúdiu. 

Ondřej Pavelka a Aňa Geislerová vo filme Výchova dívek v Čechách (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
Ondřej Pavelka a Aňa Geislerová vo filme Výchova dívek v Čechách (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

V rokoch 1989 až 1993 bol členom súboru Divadla Na zábradlí. Potom získal angažmán v činohre českého Národného divadla, kde stvárnil role napríklad v hrách Obsluhoval som anglického kráľa, Hamlet či Faust. Pôsobil aj ako pedagóg na DAMU, kde učil na katedre alternatívneho herectva a bábkoherectva.

Ondřej Pavelka v seriáli Ohnivé kura (Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)
Zobraziť galériu (4)
Ondřej Pavelka v seriáli Ohnivé kura (Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)  (Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)

Jeho prvou filmovou rolou bola postava tuláka Martina v rozprávke Deváté srdce (1979), zahral si tiež napríklad v snímkach Sedím na konári a je mi dobre (1989), Divoká sviňa (1989), Krvavý román (1993), Výchova dívek v Čechách ( 1997) či v režijnom debute Vojtěch Kotka, komédii Päťdesiatka (2015). V rokoch 2005 až 2017 stvárnil postavu Oldy Farského v televíznom seriáli Ulica, blysol sa aj v seriáli Ohnivé kura a v súčasnosti hrá starostu v seriáli Slunečná.

Oldřich Navrátil a Ondřej Pavelka v seriáli Slunečná (Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)
Zobraziť galériu (4)
Oldřich Navrátil a Ondřej Pavelka v seriáli Slunečná (Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)  (Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)

Viac o téme: Ondřej Pavelka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu