Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Populárny český herec z Básnikov jubiluje: Senátor aj podnikateľ... Ťažký osud jeho príbuzných

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Photo © Bio Illusion / Bioscop)

Herec Tomáš Töpfer patrí v posledných rokoch k najpopulárnejším tváram českého divadla a televíznych obrazoviek, hral aj v rade filmov. Presadil sa aj ako režisér a divadelný manažér, ale aj v politike, keď bol šesť rokov senátorom. V súčasnosti riaditeľ pražského Divadla na Vinohradoch Töpfer slávi 10. januára sedemdesiatiny.

Herec a riaditeľ pražského Divadla na Vinohradoch Tomáš Töpfer však neplánuje teraz oslavy svojich sedemdesiatych narodenín. "Tento rok nemôžem pozvať kamarátov, takže to škrtám a budem sedemdesiatku sláviť až o rok," povedal v rozhovore s ČTK. Töpfer tak tento rok nezopakuje charitatívnu akciu, kedy pred desiatimi rokmi väčšina prichádzajúcich vyhovela jubilantovmu prianiu a peniaze, ktoré by investovala do darov pre neho, poukázala na konto klubu Hornomlýnská - Filipovka Asociácia rodičov a priateľov zdravotne postihnutých detí. 

Obľúbený vrchný strážmajster Arazim v Četnických humoreskách

Töpfer začínal ako divadelný herec, ale už od 70. rokov sa objavoval aj vo filmoch a televíznych seriáloch. Do najširšieho povedomia sa však dostal až po štyridsiatke, a to predovšetkým ako doktor Kráľ v seriáli Život na zámku a vrchný strážmajster Arazim v Četnických humoreskách.

Na snímke hlavný hrdina Tomáš Töpfer a Alena Antalová v českom TV seriáli Četnícke humoresky (Zdroj: Reprofoto TASR)
Zobraziť galériu (6)
Na snímke hlavný hrdina Tomáš Töpfer a Alena Antalová v českom TV seriáli Četnícke humoresky (Zdroj: Reprofoto TASR)  (Zdroj: Reprofoto TASR)

Pražský rodák Töpfer vyštudoval konzervatórium a herectvo na DAMU. Ako herec začínal v ostravskom Divadle Petra Bezruča, v rokoch 1978 až 1983 hral v Činohernom štúdiu v Ústí nad Labem. V roku 1983 sa vrátil do Prahy, najprv do Divadla EF Buriana a od roku 1987 bol členom súboru Divadla na Vinohradoch.

Známy je zo Života na zámku či pokračovaní Nemocnice na okraji mesa

V roku 1995 stál spoločne s herečkou Eliškou Balzerovou pri zrode Nadácie Fidlovačka, vďaka ktorej bolo v roku 1998 po rekonštrukcii otvorené Divadlo na Fidlovačce v pražských Nuslích. Tu potom pôsobil ako riaditeľ, režisér a herec. Vôbec prvou inscenáciou, ktorou táto scéna začala nový život, bol muzikál Fidlikant na streche. Úspech muzikálu bol značný a Töpfer za rolu židovského mliekára Tovjeho, ktorý "vydáva dcéry", dostal v roku 2006 Cenu Thálie. V rovnakom roku začala svoju činnosť pobočná scéna Divadla Na Fidlovačce, nazvaná Komorní Fidlovačka.

Tomáš Töpfer v sérii Vyprávěj (Zdroj: Photo © Česká televize / Dramedy production)
Zobraziť galériu (6)
Tomáš Töpfer v sérii Vyprávěj (Zdroj: Photo © Česká televize / Dramedy production)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Dramedy production)

Okrem Četnických humoresiek a Života na zámku si v televízii zahral v zhruba 25 seriáloch, napríklad v pokračovaní legendárnej Nemocnice na okraji mesta či v sériách Vyprávěj a Prvá republika. Jeho filmografia obsahuje cez osemdesiat snímok, predovšetkým televíznych. Známa je napríklad jeho postava doktora a neskôr riaditeľa Sahuláka v básnickej sérii Dušana Kleina.

Ján Koleník a Tomáš Töpfer v seriáli První republika (Zdroj: Photo © Česká televize / Miroslav Kučera)
Zobraziť galériu (6)
Ján Koleník a Tomáš Töpfer v seriáli První republika (Zdroj: Photo © Česká televize / Miroslav Kučera)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Miroslav Kučera)

Bol senátorom, s bratom prevádzkujú známy pražský hostinec U Kalicha

Töpfer je známy činorodosťou a množstvom aktivít. Okrem iného stál pri zrode Letných shakespearovských slávností na Pražskom hrade. V roku 2006 bol ako nestraník za ODS zvolený do Senátu, kde pôsobil vo výbore pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť. Vo voľbách 2012 kreslo neobhájil. Je tiež docentom na Katedre činoherného divadla pražskej DAMU. Rovnako je známy z množstva rozhlasových relácií.

Po odchode zo Senátu sa vrátil do Divadla na Vinohradoch, kde bol od septembra 2012 menovaný riaditeľom. Pôsobí tu aj ako herec a režisér. Okrem toho sa zapojil aj do podnikania. Spolu so starším bratom Pavlom mu bol v reštitúcii vrátený dom v pražskej ulici Na bojisku, kde prevádzkujú známy hostinec U Kalicha.

Tomáš Töpfer a Dagmar Havlová v dokumente Vinohradská sto desáta (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (6)
Tomáš Töpfer a Dagmar Havlová v dokumente Vinohradská sto desáta (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Viacerí jeho príbuzní zahynuli v koncentrákoch

Töpfer pochádza zo židovskej rodiny, viacerí jeho príbuzní zahynuli v koncentračných táboroch. "Otecko bol za vojny v koncentráku, prežil Terezín aj Osvienčim. Aj keď nebol kuchár, dostal sa v Terezíne do kuchyne a varil. A na povale tam pre ostatných väzňov hrával amatérske divadlo. My sme si to s bratom rozdelili. On odmalička hovoril, že bude kuchárom. Ja som hovoril, že budem hercom," spomínal Töpfer.

Töpfer získal rad ocenení, okrem Thalie napríklad cenu Alfreda Radoka za rok 1995 v kategórii najlepší mužský herecký výkon, a to za hlavnú úlohu v inscenácii Jacobowski a plukovník v Divadle na Vinohradoch. V roku 1999 prevzal spolu s Balzerovou pre Nadáciu Fidlovačka zvláštnu cenu kolégia Thálie za vzkriesenie Divadla na Fidlovačce. V rozhlasovej ankete Neviditeľný herec získal v roku 2010 prvú cenu za stvárnenie role Xavera v rovnomennom seriáli.

Pavel Kříž, Tomáš Töpfer a Lukáš Vaculík v snímke Ako básnici čakajú na zázrak (Zdroj: Photo © Bio Illusion / Bioscop)
Zobraziť galériu (6)
Pavel Kříž, Tomáš Töpfer a Lukáš Vaculík v snímke Ako básnici čakajú na zázrak (Zdroj: Photo © Bio Illusion / Bioscop)  (Zdroj: Photo © Bio Illusion / Bioscop)

Z prvého manželstva má Tomáš Töpfer dcéry Terezu a Martu, z druhého Luciu. Obidve dcéry z prvého manželstva emigrovali s matkou v roku 1987 do USA. V súčasnosti je s nimi opäť v kontakte. Marta sa úspešne venuje skladaniu a hraniu latinskoamerickej hudby.

Viac o téme: Tomáš Töpfer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu