Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Priznanie herca, ktorý filmami spôsobil vlnu kontroverzie: Borata už neuvidíme! TOTO je dôvod

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)

Cez dve desaťročia za pomoci najrôznejších masiek odhaľoval povahy známych osobností aj obyčajných ľudí, teraz ale chce britský herec Sacha Baron Cohen prácu "v utajení" zanechať. Americkému rozhlasu NPR v rozhovore povedal, že o ďalší film v duchu tých o kazašskom novinárovi Boratovi už sa nemôže pokúšať. K jeho rozhodnutiu prispela aj ošemetná situácia, ktorú v prestrojení zažil na americkej manifestácii za právo držať zbrane.

Alter ego Barona Cohena vťahoval nič netušiaci respondentov do jeho skečov od konca 90. rokov. Vtedy sa preslávil hlavne vďaka fiktívnemu milovníkovi hip-hopovej kultúry Alimu G, ktorý kedysi spovedal i neskoršieho prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa. Asi najznámejšou z postáv Barona Cohena je však kazašský televízny reportér Borat Sagdijev, ktorý sa objavil v dvoch celovečerných filmoch.

Druhý diel vstúpil do kín vlani na jeseň a reagoval na šírenie antisemitskej a xenofóbnej rétoriky po nástupe Trumpa do Bieleho domu. "Nechcel som robiť ďalšieho Borata ... Nechcel som ísť zase do utajenia. (Ale) mal som pocit, že musím urobiť všetko, čo je v mojich silách, aby som ľuďom pripomenul, ... čo Trump za predošlé štyri roky urobil," opísal Baron Cohen NPR vznik svojho najnovšieho počinu.

Snímka z druheho dielu Borata (Zdroj: Photo © Amazon Prime Video)
Zobraziť galériu (3)
Snímka z druheho dielu Borata (Zdroj: Photo © Amazon Prime Video)  (Zdroj: Photo © Amazon Prime Video)

Ďalší projekt v štýle Borata už natáčať nechce

Na otázku, či by niekedy mohol prísť s ďalším podobným filmom, odpovedal, že ďalší projekt v štýle Borata natáčať nechce. "Nie, už to nemôžem robiť. Po prvé, čisto prakticky vzaté, raz vaše šťastie vyprší," uviedol.

Týmito slovami odvolával najmä na nakrúcanie druhého Boratovho filmu a incident, ktorý vyplynul z vystúpenia na manifestácii v štáte Washington organizovanou miestnou odnožou pravicovej milície Three percenters. Baron Cohen sa tu v prestrojení dostal na pódium, načo naviedol účastníkov k spevu piesne o zabíjaní oponentov prezidenta Trumpa. Organizátori podujatia ho ale vzápätí z miesta vyhnali a komik bol nakoniec rád, že vyviazol bez ujmy.

"Bavili sme sa potom s mojím bodyguardom a povedal mi, 'počuj, chýbalo niekoľko sekúnd a mohlo to dopadnúť úplne inak'. Keby som tam nemal niekoho, kto našťastie chytil za ruku človeka, ktorý siahal po svojej pištoli, kto vie, možno by po mne ten chlap skúsil strieľať," povedal 49-ročný herec NPR.

Baron Cohen ako Borat (Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)
Zobraziť galériu (3)
Baron Cohen ako Borat (Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)  (Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)

Najzábavnejšia časť jeho kariéry

Baron Cohen sa vlani neobjavil len v úlohe sexistického a antisemitského novinára z Kazachstanu. Za stvárnenie niekdajšieho protivojnového aktivistu Abbieho Hoffmana vo filme Chicagský tribunál si vyslúžil nomináciu na Zlatý glóbus pre herca vo vedľajšej úlohe. Zároveň sa sám venoval aktivizmu a ďalej vystupoval za reguláciu veľkých technologických firiem, ktoré predvlani označil za "najväčšiu propagandistickú mašinériu v dejinách".

Ako na najzábavnejšiu časť svojej doterajšej kariéry spomínal v rozhovore s NPR na časy, kedy jeho postavy začínali byť známe, ale "nikto nevedel, kto som". "Mohol som si užívať všetky výhody slávy a zároveň nebyť slávny," povedal.

Viac o téme: Sacha Baron CohenBorat
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu