Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Populárnejší ako Chaplin: Americký komik a priekopník 3D snímok si robil krkolomné scény sám

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © ZDF / Harold Lloyd Trust)

Americký herec Harold Lloyd, ktorý zomrel pred 50 rokmi, 8. marca 1971, patril k najosobitejším komikom nemej éry filmu. V čase svojich najväčších úspechov bol populárnejší ako Buster Keaton a Charlie Chaplin.

Ako nesmelý smoliar vo výrazných okuliaroch a slamenným klobúkom si získal srdcia ctiteľov grotesiek a pod priezviskom On natočil sériu snímok, ktoré dodnes patria do zlatého fondu americkej komédie. V roku 1953 dostal Oscara za celoživotné dielo.

Harold Lloyd v snímke On zvádza dievčatá (Girl Shy), Zdroj: Photo © Pathé Exchange
Zobraziť galériu (3)
Harold Lloyd v snímke On zvádza dievčatá (Girl Shy), Zdroj: Photo © Pathé Exchange  (Zdroj: Photo © Pathé Exchange)

Lloyd, ktorý sa narodil 20. apríla 1893 v dedinke Burchard v Nebraske, začínal v divadle už ako chlapec. Neskôr spolupracoval s filmovou spoločnosťou Thomasa Edisona a tiež s režisérom Haleom Roachom; práve v snímkach tohto hollywoodskeho tvorca zažiaril najviac. Ako autor, herec, režisér a producent sa podieľal na viac ako 200 filmoch.

V nich sú časté krkolomné scény, v ktorých sa herec nenechával zastupovať. V snímke O poschodie vyššie (1923) sa napríklad podieľal na ústrednom gagu (neobvyklý vtipný až komický nápad, pozn. red.) - šplhaní po mrakodrape. 

Harold Lloyd počas krkolomnej scény v snímke O poschodie vyššie (Zdroj: Photo © Pathé Exchange)
Zobraziť galériu (3)
Harold Lloyd počas krkolomnej scény v snímke O poschodie vyššie (Zdroj: Photo © Pathé Exchange)  (Zdroj: Photo © Pathé Exchange)

Menej známe už je, že Lloyd patril k priekopníkom 3D snímok. Hercov archív obsahuje viac ako 250-tisíc stereoskopických fotografií hviezd Hollywoodu aj najrôznejších miest. Jeho menom bola pomenovaná cena za mimoriadne využívanie technológie 3D vo filmovom umení.

Viac o téme: Harold Lloyd
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu