Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Úspešná česká herečka slávi 95 rokov: FOTO Milovali ju v zahraničí, poznala sa aj s Lídou Baarovou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Česká televize)

Herečka Zdenka Procházková, ktorá sa narodila 4. apríla 1926, má za sebou dlhoročný angažmán v nemecky hovoriacich krajinách. V 60. rokoch dostala ponuku od významných nemeckých divadiel, po roku 1968 sa usadila vo Viedni, kde hrala v preslávenom Burgtheatru. Na svojom konte má aj úlohu v snímke Lída Baarová režiséra Filipa Renča. Stelesnila v ňom prvorepublikovú hviezdu, ktorú osobne poznala, v jej pokročilom veku.

Pražská rodáčka v metropole kedysi hosťovala aj v českom Národnom divadle. Na scénach Mestských divadiel pražských pôsobila 17 rokov. Medzi jej najobľúbenejšie role z tohto obdobia patrila Líza Doolittlová (so Svätoplukom Benešom) v Shawovom Pygmalione, v Kiltyho dramatizovanom dialógu Drahý lhář bol jej partnerom Karel Höger a v Maughamovej hre Julie, ty jsi kouzelná Oldřich Nový.

Karel Höger a Zdenka Procházková vo filme Mrtvý mezi živými (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
Karel Höger a Zdenka Procházková vo filme Mrtvý mezi živými (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Procházková sa môže divákom tiež pripomínať filmami z 50. a 60. rokov minulého storočia, napríklad Mrtvý mezi živými, Týden v tichém domě, Ztracená tvář, Nezlob Kristino alebo Z mého života. Značný ohlas malo jej účinkovanie na Svetovej výstave v roku 1958 v Bruseli, kde uvádzala trojjazyčné predstavenie Laterny magiky. V 80. rokoch si zahrala tajomnú dámu v Herzovom horore Upír z Feratu.

Vpredu Zdenka Procházková vo filme Upír z Feratu (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)
Zobraziť galériu (4)
Vpredu Zdenka Procházková vo filme Upír z Feratu (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Prvým manželom Procházkovej bol o 17 rokov starší herec Karel Höger, druhýkrát sa vydala za rakúskeho podnikateľa Ericha Hartmanna.

V roku 2003 dostala vo Viedni vyznamenania (medailu Artis Bohemiae Amicis) za šírenie dobrého mena českej kultúry v zahraničí. Pred dvoma rokmi dostala za hlavnú úlohu Rozálie Lautmanovej v rozhlasovej hre Obchod na korze cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasovej hre.

Zdenka Procházková v snímke z roku 2019 Voda, čo ma drží nad vodou (Zdroj: Photo © Continental Film)
Zobraziť galériu (4)
Zdenka Procházková v snímke z roku 2019 Voda, čo ma drží nad vodou (Zdroj: Photo © Continental Film)  (Zdroj: Photo © Continental Film)

Viac o téme: Zdenka Procházková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu