Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Svěrákov oscarový film Kolja má 25 rokov: FOTO Z chlapčeka je už muž... Spoznali by ste ho?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Biograf / Česká televize)

Film Kolja režiséra Jana Svěráka, ktorý mal premiéru v Prahe 15. mája 1996, sa radí k najúspešnejším snímkam českej kinematografie. V hlavných úlohách príbehu, ktorý sa odohráva koncom 80. rokov v normalizačnom Československu, zažiarili Zdeněk Svěrák, ktorý k filmu napísal aj scenár, a šesťročný ruský chlapec Andrej Chalimon.

V roku 1997 Kolja dostal Oscara a stal sa tak jedným z troch slovenských či československých celovečerných filmov, ktorým sa tohto prestížneho ocenenia dostalo (po Obchodu na korze a Ostro sledovaných vlakoch).

Zdeněk Svěrák a Andrej Chalimon vo filme Kolja (zdroj: Photo © Biograf / Česká televize)
Zobraziť galériu (3)
Zdeněk Svěrák a Andrej Chalimon vo filme Kolja (zdroj: Photo © Biograf / Česká televize)  (Zdroj: Photo © Biograf / Česká televize)

Láskavá komédia "o mužovi, ktorý sa domnieval, že už nemôže byť horšie a netušil, že práve prežíva najkrajšie chvíle svojho života", si podmanila divákov na celom svete. Kolja získal aj Zlatý Glóbus či šesť Českých levov, ceny si priviezol aj z Japonska, Talianska či Španielska. Snímka bola uvedená v 43 krajinách, kde ho videlo cez 15 miliónov divákov. V Českej republike Kolju videlo viac ako 1,3 milióna divákov, čo ho zaraďuje na štvrté miesto za snímky Tankový prapor, Ženy v behu a Černí baroni.

Andrej Chalimon dospel, no isté črty a hlavne pohľad mu zostali (Zdroj: Photo © Biograf/Česká televize, Facebook/Nový ruský film)
Zobraziť galériu (3)
Andrej Chalimon dospel, no isté črty a hlavne pohľad mu zostali (Zdroj: Photo © Biograf/Česká televize, Facebook/Nový ruský film)  (Zdroj: Photo © Biograf/Česká televize, Facebook/Nový ruský film)

Autorská dvojica otca a syna Svěrákových má na svojom konte doposiaľ sedem filmov. Ich zatiaľ posledná snímka Po strnisku bosý mal premiéru v roku 2017. V českých kinách ho videlo vyše pol milióna divákov. V súčasnej dobe natáčajú ôsmy spoločný film Betlehemské svetlo, v ktorom si Zdeněk Svěrák v réžii svojho syna Jána zahrá hlavnú úlohu spisovateľa Šejnohu. Premiéru tvorcovia plánujú v apríli roku 2022.

Viac o téme: Zdeněk SvěrákKoljaAndrej Chalimon
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu