Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hviezda seriálu Černobyľ jubiluje: Má osem detí, filmy a seriály s ním sú zárukou kvality

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision)

Bohatá filmografia švédskeho herca Stellana Skarsgaarda, narodeného 13. júna 1951, obsahuje pozoruhodné projekty v spolupráci s režisérmi zvučných mien - Larsom von Trierom, Ingmarom Bergmanom, Milošom Formanom a ďalšími. Okrem populárnych titulov typu muzikálu Mamma Mia! sú to napríklad snímky Prelomiť vlny, Tanečnica v tme či Dogville.

Skarsgard hrá v škandinávskych, hollywoodskych i medzinárodných produkciách, objavil sa aj v Pomaľovanom vtáčati Václava Marhoula. V poslednom filme Miloša Formana z roku 2006 pod názvom Goyove prízraky stvárnil hlavnú úlohu maliara Goyu. A jedna z hlavných postáv seriálu Černobyľ televízie HBO z roku 2019 mu vyniesla Zlatý glóbus.

Stellan Skarsgård v snímke Goyove prízraky (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)
Zobraziť galériu (4)
Stellan Skarsgård v snímke Goyove prízraky (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)  (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)

"Zaberie veľa času urobiť zo mňa na pľaci pekného, ​​ale veľmi rýchlo sa stávam škaredým," tvrdí 191 centimetrov vysoký otec ôsmich detí, ktorého posledným filmom z viac ako stovky titulov je kultový scifi Duna z tohto roku. V jeho kladných aj záporných úlohách sa diváci vždy dočkajú jeho charakterného, ​​oduševneného výkonu. Českí diváci sa s ním mohli osobne zoznámiť v roku 2002 na karlovarskom festivale, keď sem prišiel predstaviť snímku Na miskách váh o kontroverznom nemeckom dirigentovi nacistickej éry Wilhelmovi Furtwänglerovi.

Plní charizmy, no každý iný: Aha, čo mužské filmové hviezdy na FOTO spája... Budete prekvapení!

Stellan Skarsgård v seriáli Černobyľ stvárnil Borisa Ščerbinu (Zdroj: Photo © HBO)
Zobraziť galériu (4)
Stellan Skarsgård v seriáli Černobyľ stvárnil Borisa Ščerbinu (Zdroj: Photo © HBO)  (Zdroj: Photo © HBO)

Trvalo celkom dlho, kým sa medzinárodne preslávil

Skúsenosti z filmu, divadla i televízie zbieral rodák z Göteborgu už od desiatich rokov, napriek tomu trvalo celkom dlho, než sa medzinárodne preslávil. Začiatky v divadle pre neho znamenali hlavne shakespearovské hry. Prvým jeho významnejším počinom v zahraničnom filme bola v roku 1988 malá úloha inžiniera v snímke Neznesiteľná ľahkosť bytia. Pozornosť si získal rolou kapitána Tupoleva vo filme Hon na ponorku v roku 1990. A v ďalších rokoch už nasledovalo mnoho ďalších úspešných titulov - Dobrý Will Hunting, Ronin, Sklenený dom, Vyháňač diabla: Počiatok, Kráľ Artuš a ďalšie.

Stellan Skarsgård vo Vyháňačovi diabla: Počiatok (Zdroj: Photo © 2004 Warner Bros.)
Zobraziť galériu (4)
Stellan Skarsgård vo Vyháňačovi diabla: Počiatok (Zdroj: Photo © 2004 Warner Bros.)  (Zdroj: Photo © 2004 Warner Bros.)

V roku 2006 si Skarsgaard zahral otca Orlanda Blooma v dvoch dieloch série Piráti z Karibiku. Vo filmovom spracovaní muzikálu Mamma Mia! zase bol švédskym spisovateľom Billom Andersenom. V roku 2009 sa objavil vo filme podľa knihy Dana Browna Anjeli a démoni a o dva roky neskôr bol doktorom Erikom Selvigom vo filme Thor. Túto úlohu si zopakoval aj v nasledujúcich rokoch v snímkach Avengers, Thor: Temný svet a Avengers: Age of Ultron. Titulnú rolu stvárnil aj v kontroverznej dvojdielnej snímke Nymfomanka režiséra Larsa von Triera, ktorý je popisovaný ako otvorená štúdia ženskej sexuality a v niektorých krajinách sa nemohol premietať.

Viac o téme: Stellan Skarsgard
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu