Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Oceňovaný režisér točí filmy naozaj zvláštnym spôsobom: Herci o ničom nevedia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Joel Ryan)

Britský režisér Ken Loach, ktorý 17. júna oslávil 85. narodeniny, je považovaný za klasika žánru sociálno kritického filmu. Točí výrazne ľavicové snímky, ako tvorca je neortodoxný, s hercami takmer nikdy neskúša a neprezrádza im ani vývoj ich postáv. Loach je držiteľom dvoch Zlatých paliem z festivalu v Cannes. Prvú z nich dostal v roku 2006 za vojnovú drámu Dvíha sa vietor a druhú v roku 2016 za drámu Ja, Daniel Blake.

Loach, narodený v roku 1936 v britskom Nuneaton, pochádza z robotníckej rodiny, ale študoval právo. Krátko pôsobil v divadle a v roku 1963 nastúpil do BBC ako asistent réžie. Zaujal svoju televíznu hrou Cathy Come Home (1966) a tiež prvými dvoma filmami Smola v pätách a Kes, za ktoré získal v roku 1970 Krištáľový glóbus v Karlových Varoch.

Medzi ďalšie Loachove snímky patrí Zem a sloboda (1995), ktorý získal francúzsku filmovú cenu César za najlepší zahraničný film, Volám sa Joe (1998), Sladkých šestnásť (2002), Hľadá sa Eric (2009) alebo Duch štyridsiateho piateho (2012).

Zatiaľ jeho posledným filmom je rodinná dráma Pardon, nezastihli sme vás z roku 2019. "Keď budeme problémy riešiť, ľudia nebudú naštvaní, a keď nebudú nahnevaní, nebude žiadna extrémna pravica," uviedol po premiére filmu v Cannes Loach, ktorý je tiež známy svojou kritikou Izraela kvôli jeho politike voči Palestínčanom.

Oceňovaný režisér točí filmy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Photo by Joel Ryan/Invision/AP)

V roku 2010 bol režisér hosťom Letnej filmovej školy v Uherskom Hradišti, kde prevzal Výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov.

Viac o téme: Ken Loach
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu