Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšia smutná správa pre herecký svet: Zomrela hviezda seriálu Vypravěj!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: ceskatelevize.cz)

Vo veku 84 rokov herečka Nina Divíšková, ktorá bola dlhé roky spätá s pražským Činohernom klubom. ČTK to povedal jej manžel, herec a režisér Jan Kačer. Divíšková stvárnila mnoho televíznych a filmových úloh a venovala sa aj dabingu, kde ju diváci poznajú vďaka jej nezameniteľnému hlbokému hlasu.

K výraznejším filmovým rolám Divíškovej z posledných rokov patrila matka hlavného hrdinu v Príbehoch obyčajného šialenstva Petra Zelenku, stvárnila ju aj v ich pôvodnej divadelnej podobe. Postava afektovanej matky jej vyniesla nominácie na Thália aj na Českého leva.

Manžela spoznala už na škole

Hrala napríklad vo mysterióznom filme Morgiana Juraja Herza, v komédii Věry Chytilovej Hra o jablko, v poetickej Kytici a v Máji či v snímke Tajnosti Alice Nellis. Nina Divíšková sa narodila 12. júla 1936 v Brne. Jej otec bol športovec, letec, automobilový pretekár a potápač a viedol ju k športu, matka mala rytmickú tanečnú školu, detské štúdio, v ktorom malá Nina tancovala. "Tanec hercovi pomáha po celý život. Keď ovládate svoje telo, ľahko zahráte starú, mladú, rozvernú, smutnú, intelektuálku, magora...," uviedla v jednom rozhovore.

S manželom Janom Kačerom. (Foto: Profimedia)
Zobraziť galériu (5)
S manželom Janom Kačerom. (Foto: Profimedia)  (Zdroj: profimedia)

Bola to noblesná osoba

V rokoch 1954 až 1959 vyštudovala pražskú DAMU, kde spoznala svojho budúceho manžela Jána Káčera. "Bola to noblesná osoba, až aristokratická. Hovorila hlbokým altom a bola z Moravy," spomínal Káčer na zoznámenie neskôr. V ročníku sa sformovali s viacerými spolužiakmi ako kompaktná skupina a hneď po škole - v roku 1959 - ich väčšina odišla do Ostravy.

Ďalšia smutná správa pre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia)

Tam onedlho zaujali aj pražských kritikov, a tak im po niekoľkých sezónach ponúkli angažmán vo vznikajúcom Činohernom klube, kde vytvorili prvý herecký súbor. "Nebolo kde bývať, plat bol mizerný, repertoár vznikal za pochodu. Prvým bol Smočkův Piknik a Krejčíkův Penzión pre slobodných pánov s (Vladimírom) Pucholt a (Jozefom) Abrhámom. Potom prišlo Stalo sa v Zoo, Mandragora, Zločin a trest, Burke, višňový sad, Revizor, Camusovi Spravodliví, Na koho to slovo padne...," spomínala Divíšková v jednom rozhovore.

Vernosť, čestnosť a pravdovravnosť

Káčer bol neskôr opäť povolaný do Ostravy a Divíšková zatiaľ v Prahe postavila dom a vychovávala ich tri dcéry - Simonu, Kláru a Adelu. Dcéra Adela Kubačáková je tiež herečka a hercom je aj zať Martin Kubačák. Vždy si išla neústupne za svojím, vedená masarykovským heslom hovoriť pravdu. "Vernosť, čestnosť a pravdovravnosť sú vlastnosti, ktorých si v živote vážim najviac," vyhlásila. Svojho času v Londýne poskytla do novín rozhovor na tému nenávidím socializmus, Gustávovi Husákovi zase poslala telegram, že nesúhlasí s jeho zvolením za prezidenta.

Ďalšia smutná správa pre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia)

Päť rokov hrala v ostravskom Divadle Petra Bezruča. Od roku 1965 bola členkou pražského Činoherného klubu, kde zostala 35 rokov. Po odchode získala rad výrazných rolí v menších pražských divadlách - hrala napríklad despotickú matku Mag v írskej dráme Kráska z Leenane v Divadle v Řeznickej či matku v Dni matky v Divadle v Celetnej.

Divadlo bolo doménou, no poznáme ju aj z filmu

Divadlo bolo vždy jej hlavnou doménou, hoci aj jej filmografia je bohatá. Väčších úloh sa pred kamerou príliš často nedočkala, hrala ale v mnohých známych a dodnes obľúbených filmoch, napríklad Deň siedmy, ôsma noc, Hra o jablko, Smrť talentovaného obuvníka, Jára Cimrman, ležící, spící, Vlčí bouda, Anjel zvádza diabla, Žobrácka opera či v televíznych inscenáciách, napríklad Počítaní ovečiek, v televíznych rozprávkach a seriáloch. Zrejme najviac si ju pamätáme ako babičku Bětu z úspešného českého seriálu Vyprávěj.

Ako babička Běta s Radkom Brzobohatým, ktorým vo Vyprávěj stvárnil jej partnera. (Foto: Profimedia)
Zobraziť galériu (5)
Ako babička Běta s Radkom Brzobohatým, ktorým vo Vyprávěj stvárnil jej partnera. (Foto: Profimedia)  (Zdroj: profimedia)

"Divadlo mi určite - cez všetky bolesti a strasti - dáva pocit sebauspokojenia, hravosti, dôstojnosti a snáď aj slobody. Pre mňa je ale v živote najdôležitejšia rodina," povedala raz Divíšková. "To je moja sloboda, to je moje slnko, bez ktorého by som len ťažko dokázala žiť," dodala. Posledným filmom, v ktorom sa objavila, bola komédia Manžel na hodinu režiséra Tomáša Slobody z roku 2016.

Viac o téme: VyprávějNina Divíšková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu