Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Drsná kritika od Angeliny Jolie: Svet nerobí ani polovicu z toho, čo by mal! Týmto ľuďom treba pomôcť

(Zdroj: TASR/AP/Jordan Strauss)

Americká herečka a zvláštna vyslankyňa vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Angelina Jolie pri návšteve Burkiny Faso povedala, že svet nerobí dosť, aby utečencom pomohol. Táto západoafrická krajina už päť rokov bojuje proti islamským radikálom. Pri týchto bojoch zomrelo už niekoľko tisíc ľudí a vyše milión občanov opustilo domovy. 21-miliónová krajina poskytla tiež zázemie viac ako 22-tisíc utečencom.

"Pravda je, že nerobíme ani polovicu z toho, čo by sme mohli a mali, aby sme utečencom pomohli vrátiť sa domov alebo aby sme pomohli krajinám, ako je Burkina Faso, ktoré si musia vystačiť so zlomkom humanitárnej pomoci, ktorú potrebujú na zabezpečenie základnej podpory a ochrany," citovala herečku agentúra AP.

Medzinárodný deň utečencov Jolie v nedeľu strávila v utečeneckom tábore Goudoubo a tam ukončila svoju dvojdňovú návštevu Burkiny Faso. Malajci do susednej Burkiny Faso utekajú od roku 2012, kedy v ich krajine začali bojovať islamskí radikáli. Boj sa rozšíril do okolitých krajín a vyvolal najrýchlejší pohyb utekajúcich ľudí na svete.

V máji Burkina Faso zažila krvavý útok, pri ktorom ozbrojenci zabili vo východnej provincii Yagha 132 civilistov. Podľa UNHCR nárast násilností vyčerpáva kapacity OSN snažiacich sa pomôcť pribúdajúcim utečencom.

Viac o téme: Angelina Jolie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu