Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jeden z najznámejších justičných omylov histórie: Manipulácia poslala na smrť nevinného

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Epic Drama)

Na slovenské obrazovky prichádza v strede leta trojdielny mrazivý triller Rillington Place, ktorý je založený na skutočných udalostiach. Tie boli dosť desivé a stáli život niekoľkých ľudí.

Bol to prípad, ktorý v 50. rokoch 20. storočia otriasol celým Anglickom. Jeho ústrednou postavou bol chladnokrvný vrah a manipulátor John Reginald Christie (toho v seriáli stvárňuje Tim Roth), ktorý mal v skutočnosti ako aj v seriáli na svedomí smrť minimálne ôsmich ľudí vrátane svojej vlastnej ženy. Prípad vtedy vrhol desivé svetlo na inak kľudnú londýnsku štvrť Notting Hill. A to nie len kvôli samotným vraždám, ale aj vďaka tomu, čo nasledovalo.

Christie totiž celú vec pred súdom hodil na svojho mladého suseda, Timothyho Evansa (Nico Mirallegro), a najhoršie na tom všetkom bol fakt, že súd tomuto manipulátorovi uveril. Evans bol nakoniec obesený. Išlo o jeden z najznámejších justičných omylov v histórii Veľkej Británie.

Jeden z najznámejších justičných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Epic Drama)

Vrah žil v dome na ulici 10 Rillington Place a dlho nič nenasvedčovalo tomu, že sa na tejto adrese deje niečo nekalého.  Ale neskôr pod zámienkou ilegálneho potratu nalákal Christie do svojho domu nič netušiace ženy, ktoré potom znásilnil a zavraždil.   Následne ich telá ukryl na rôznych miestach svojej záhrady a samotného domu. Ten bol tvorcami seriálu do desivých detailov znova vytvorený v Dumbartone, kde sa táto dráma natáčala.

Miesto bolo inšpirované získanými policajnými fotografiami a jeho autenticitu vyšperkovala skvelá produčná dizajnérka Pat Campbellová, ktorej dielo bolo nominované na cenu Bafta.

Jeden z najznámejších justičných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Epic Drama)

Hlavná hviezda seriálu BBC Tim Roth je v úlohe Christieho takmer nerozoznateľná. Pritom Roth bol známi už predtým. Zahral si v niekoľkých filmoch Quentina Tarantina, napríklad Pulp Fiction alebo Osem hrozných. Sám Roth bol prekvapený tým, ako šikovne dokázal vrah pretvárať skutočnosti, aby mu nie len súd, ale aj všetci ľudia okolo neho uverili a naďalej ho považovali za ctihodného a starostlivého človeka.

Jeden z najznámejších justičných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Epic Drama)

Štyri posedné vraždy sa mu pritom „podarilo“ vykonať len za tri mesiace medzi januárom 1949 a marcom 1950 a jednou z jeho obetí bola aj jeho vtedajšia žena Ethel, ktorú v seriáli stvárňuje slávna Samantha Mortonová, ktorá bola už dvakrát nominovaná na Oscara. Zaujímavé je aj to, že Christie zavraždil tiež Evansovú ženu a ich malú dcérku. Evansovú manželku si v seriáli zahral nemenej slávna Jodie Comerová.

Zaujal vás tento príbeh? Ak áno a nevadí vám pri pozeraní husacia koža, nalaďte si 25. júla o 21:00 televíznu stanicu Epic Drama.  Vtedy začína prvý diel trojdielneho miniseriálu Rillington Place, ktorý až desivo dobre znázorňuje jeden z najstarších prípadov Anglicka 20. storočia.

Viac o téme: Rillington PlaceTim RothSamantha Mortonová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu