Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Legendárny režisér veril svojmu talentu: Jeho kamera dokázala z braku vyčarovať umenie

(Zdroj: YouTube / Oscars)

Americký filmový režisér Vincente Minnelli, ktorý zomrel pred 35 rokmi, 25. júla 1986, sa preslávil najmä radom muzikálov, ale aj bohatým spoločenským životom. Otec herečky Lizy Minnelliovej, ktorý bol štyrikrát ženatý, získal Oscara v roku 1951 za snímku Američan v Paríži s Genom Kellym v hlavnej úlohe, ktorý získal celkom osem Oscarov, a v roku 1958 za film Gigi, ktorý zožal zlatých sošiek dokonca deväť.

Minnelli sa narodil v Chicagu 28. februára 1903 v rodine kočovného divadelníka. Ako jediné z piatich detí talianskeho otca, ktoré prežilo rané detstvo, skončil aj malý Minnelli nutne u divadla. Od učňovských skúseností s výzdobou výloh sa cez navrhovanie kostýmov a kulís dostal k réžii prestížnych revue na Broadwayi. Odtiaľ ho do Hollywoodu priviedol producent štúdia MGM Arthur Freed.

Počas svojej kariéry zostal Minnelli MGM až na pár výnimiek verný, aby pre Freeda nakrútil svoje slávne muzikály Stretneme sa v St. Louis, Pridaj sa k nám alebo už spomínané Američan v Paríži a Gigi. Ako režisér vynikal Minnelli schopnosťou evokovať city štýlovými prostriedky: piesňami, tancom, farbami či kulisami. "Iba Minnelli za každých okolností verí, že jeho kamera má moc premeniť brak v umenie a zrno v kaviár. Minnelli verí viac v krásu ako v umenie," vyhlásil o ňom významný americký kritik Andrew Sarris.

Minnelli bol štyrikrát ženatý (raz s filmovou hviezdou Judy Garland), vo svojom poslednom filme A Matter of Time z roku 1976 režíroval svoju slávnu dcéru Lizu.

Viac o téme: Vincente Minnelli
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu