Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Filmový Jánošík a neskôr idol žien: Bol lekár v ilavskej väznici... Počas nakrúcania vzplanula láska

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Martin791203)

Nebol profesionálny herec, ale do histórie slovenskej kinematografie sa František Kuchta, v civile pracujúci ako lekár, zapísal ako Jánošík v dvojdielnom rovnomennom filme, ktorý v roku 1963 nakrútil Paľo Bielik. Ten Jánošíka, mnohými mýtmi opradeného slovenského národného hrdinu, stvárnil zasa v snímke českého režiséra Martina Friča z roku 1935. 14. januára uplynulo od narodenia Františka Kuchtu, v poradí tretieho filmového Jánošíka, 90 rokov.

František Kuchta sa narodil 14. januára 1932 v Tisovci. Vyštudoval medicínu a v čase, keď si ho režisér Bielik vybral ako predstaviteľa Jánošíka, pracoval ako lekár v ilavskej väznici. Štíhly a viac ako dva metre vysoký 30-ročný Kuchta obstál v konkurze, na ktorom sa o rolu Jánošíka uchádzalo viac ako 60 adeptov. Bielik si napokon charizmatického fešáka a lekára z ilavskej väznice vybral aj preto, lebo vyhovoval jeho zámeru, obsadiť do filmu čo najviac nehercov.

František Kuchta v role Jánošíka
Zobraziť galériu (4)
František Kuchta v role Jánošíka  (Zdroj: Repro foto YouTube/Martin791203)

Dnes už legendárny, dvojdielny, farebný, širokouhlý film sa nakrúcal dva roky a premiéru mal v roku 1963 pri príležitosti 250. výročia smrti Juraja Jánošíka. V tej dobe to bol najdrahší slovenský film, náklady na jeho výrobu presiahli 8 miliónov československých korún. Patril aj k divácky najúspešnejším slovenským filmom a československú kinematografiu reprezentoval na Medzinárodnom filmovom festivale v Dillí v roku 1965 a získal Cenu poroty pre kameramana Vladimíra Ješinu a Cenu Bronzový páv.

Počas natáčania vzplanula aj ozajstná láska

Do úlohy Terezy, Jánošíkovej milej, obsadil Bielik mladú začínajúcu opernú speváčku Luciu Poppovú. Jánošíka ako chlapca stvárnil dnes už známy herec a riaditeľ bratislavského divadla Astorka Korzo´90 Vladimír Černý. V snímke sa popri mnohých nehercoch, predstavili aj viacerí profesionáli ako Ctibor Filčík, Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Ondrej Jariabek, či Martin Ťapák.

František Kuchta a Lucia Poppová tvorili v Jánošikovi pár a vraj nie len vo filme (Zdroj:
Zobraziť galériu (4)
František Kuchta a Lucia Poppová tvorili v Jánošikovi pár a vraj nie len vo filme (Zdroj:  (Zdroj: Repro foto YouTube/Martin791203)

Za rolu zbojníckeho kapitána Juraja Jánošíka zarobil Kuchta približne 40.000 korún. Stal sa z neho najznámejší lekár v bývalom Československu a idol mnohých žien. Vzájomná náklonnosť počas nakrúcania údajne vzplanula aj medzi Kuchtom a Poppovou, hoci bola Lucia zasnúbená a Kuchta ženatý. Kým Kuchta sa počas nakrúcania rozviedol, Poppová po premiére odišla do Rakúska a postupne sa prepracovala medzi významné svetové operné speváčky.    

Lekárskemu povolaniu sa venoval naďalej, zomrel pred 50-kou

Aj napriek úspechu filmu sa František Kuchta naďalej venoval lekárskemu povolaniu. Pred filmovou kamerou sa objavil už len raz v snímke režiséra Martina Ťapáka Hodiny z roku 1980, kde stvárnil vedľajšiu úlohu lesníka. František Kuchta zomrel 27. marca 1981 v Bánovciach nad Bebravou vo veku 49 rokov.

František Kuchta v role Jánošíka
Zobraziť galériu (4)
František Kuchta v role Jánošíka  (Zdroj: Repro foto YouTube/Martin791203)

Po ňom Jánošíka na filmovom plátne stvárnil český herec Václav Jiráček v koprodukčnej snímke Jánošík - Pravdivá história, ktorý v roku 2009 nakrútila svetoznáma poľská režisérka Agnieszka Hollandová spolu so svojou dcérou Katarzynou Adamikovou. Prvého Jánošíka nakrútili v roku 1921 bratia Jaroslav a Daniel Siakeľovci a zbojníckeho kapitána si zahral český herec Theodor Pištek.  

Viac o téme: František Kuchta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu