Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Spielberg sa pustil do odvážneho projektu: Spolupracovať bude s oscarovým hercom

Steven Spielberg Zobraziť galériu (4)
Steven Spielberg (Zdroj: SITA)

Americký režisér Steven Spielberg nakrúti film The Kidnapping of Edgardo Mortara. Scenár novinky, ktorá bude adaptáciou rovnomennej knihy z roku 1997 spisovateľa Davida Kertzera, má na starosti Tony Kushner.

Príbeh sa sústredí na malého židovského chlapca, ktorý je odobraný svojim rodičom, vychovávaný ako katolík a neskôr sa stane kňazom av roku 1858 v talianskom meste Bologna tajne pokrstia. Následne ho zoberú rodičom a vychovávajú ho ako katolíka, pričom v dospelosti sa stane kňazom.Natáčanie sa začne po tom, ako Spielberg dokončí prácu na svojich ďalších dvoch rozpracovaných filmoch - The BFG a Ready Player One.Na produkcii spolupracujú Marc Platt, Kristie Macosko Krieger a 69-ročnýSpielberg.

Steven Spielberg s manželkou Kate Capshaw
Zobraziť galériu (4)
Steven Spielberg s manželkou Kate Capshaw  (Zdroj: SITA)

StevenSpielbergmá dva Oscary za réžiu filmov Schindlerov zoznam (1993) a Zachráňte vojaka Ryana (1998). Tretiu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal ako producent Schindlerovho zoznamu v kategórii Najlepší film. Okrem toho mu Akademici v roku 1987 udelili Irving G. Thalberg Memorial Award, považovanú za najvyššie uznanie, aké môže získať filmový producent.


Mohlo by vás zaujímať:Majú svojich obľúbencov: Ktorí herci sú miláčikovia režisérov?


Medzi jeho ďalšie známe snímky patria Sugarlandský expres (1974), Čeľuste (1975), Blízke stretnutie tretieho druhu (1977), E.T. - Mimozemšťan (1982), Purpurová farba (1985), Ríša slnka (1987), Jurský park (1993), Stratený svet: Jurský park (1997), Amistad (1997), A.I. Umelá inteligencia (2001), Minority Report (2002), Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Terminál (2004), Vojna svetov (2005), Mníchov (2005), Vojnový kôň (2011), Tintinove dobrodružstvá (2011), Lincoln (2012) či Most špiónov (2015). Pod jeho taktovkou vznikla aj filmová séria o Indianovi Jonesovi - Dobyvatelia stratenej archy (1981), Indiana Jones a Chrám skazy (1984), Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989) a Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008).

Mark Rylance si zahrá pápeža Pia IX.

Britský herec Mark Rylance bude opäť spolupracovať s americkým režisérom Stevenom Spielbergom na jeho ďalšom filme Únos Edgarda Mortaru. Rylance (56), ktorý tento rok získal Oscara za vedľajšiu úlohu v Spielbergovej snímke Most špiónov, si zahrá pápeža Pia IX., informovala v utorok britská stanica BBC.

Mark Rylance po získaní Oscara so Stevenom Spielbergom a jeho manželkou.
Zobraziť galériu (4)
Mark Rylance po získaní Oscara so Stevenom Spielbergom a jeho manželkou.  (Zdroj: SITA)

Príbeh šesťročného Edgarda Mortaru z Bologne sa stal medzinárodným škandálom, ktorému sa pripisuje pád vtedajšej štruktúry pápežskej vlády a následne i zjednotenie Talianska. Mortara vyrastal pod ochranou Pia IX., ktorý ho odmietal vrátiť jeho rodičom napriek ich prosbám. Chlapec sa neskôr stal kňazom rádu svätého Augustína.

Spielberg sa pustil do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Predpokladá sa, že Únos Edgarda Mortaru (The Kidnapping of Edgardo Mortara) sa začne natáčať začiatkom budúceho roka. Scenár napíše Tony Kushner, známy svojou spoluprácou na Spielbergovom oscarovom filme Lincoln (2012). Rylance sa preslávil účinkovaním na viacerých divadelných scénach v Londýne a Glasgowe.

Viac o téme: Steven SpielbergMark Rylance
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu