Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Nový český film sa dočkal premiéry: Toto by ste o ženách rozhodne nepovedali!

Girl Power
Girl Power (Zdroj: bu2r.cz)

V bratislavskom Dome kultúry Zrkadlový háj uviedli v sobotu večer v premiére český dokumentárny film o ženách v komunite graffiti writerov Girl Power. Film, ktorého iniciátorkou je česká graffiťáčka Sany, dokumentuje príbehy graffiti writeriek z pätnástich svetových metropol.

Mladá odhodlaná writerka vo svojom filme približuje motivácie a inšpiráciu žien, ktoré bojujú o sebaurčenie v takmer mužskej komunite a ktoré ich záľuba a vášeň neustále vystavuje riziku, že budú odhalené svojimi najbližšími priateľmi alebo rodinou.

Sany sa graffitom venuje už 15 rokov. „Je to veľmi zaujímavá vec a prišlo mi inšpirujúce vytvoriť film o tom, ako v tejto sfére fungujú aj ženy. Trvalo mi to osem rokov a celkovo najťažšie na tom bolo skontaktovať sa so ženami v rôznych krajinách, ktoré žijú týmto umením,“ povedala Sany v rozhovore.

V zahraničí má snímka podľa jej slov veľký úspech. „V zahraničí na to chodia stovky ľudí. Na Slovensku je táto graffiti sféra oveľa menšia než vonku, ale stále to tu je a máme kamarátov aj na Slovensku,“ uviedla Sany, ktorá sa vo svojom filme snaží divákom priblížiť ženskú graffiti komunitu a všetky životné dilemy s ňou spojené čo najautentickejšie a celkom úprimne. „Snažili sme sa do dokumentu dať taký komplex všetkých vecí, ktoré sú s graffiti prepojené. Každá žena má podľa mňa možnosť sa prejaviť. Myslím, že message tohto dokumentu je, že predsa každý – je jedno, či muž alebo žena – si môže robiť, čo chce a keď chce, tak dokáže čokoľvek,“ dodala.

Viac o téme: Girl Power
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu