Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mladá aktivistka hviezdou filmu: VIDEO Greta dokument schválila a išla naspäť do triedy

Greta Thunberg
Greta Thunberg (Zdroj: SITA/Fredrik Sandberg / TT via AP)

Na filmovom festivale v Benátkach mala premiéru dokumentárna snímka o švédskej aktivistke za boj proti klimatickým zmenám Grete Thunberg.

Podľa agentúry AP má jeho zaradenie do nesúťažnej sekcie pripomenúť svetu zamestnanému pandémiou covidu-19, že zmena klímy je rovnako urgentný problém, ktorý nikam neodišiel.

Pred uvedením filmu "I am Greta" (Ja som Greta) vystúpila prostredníctvom videokonferencie samotná, teraz 17-ročná Thunberg, ktorá vyzvala divákov, aby nezabúdali na klimatickú krízu. Vyhlásila tiež, že hnutie za ochranu životného prostredia pokračuje "spôsobom, ktorý je najbezpečnejší, a ktorý nikoho nevystavuje riziku, v súlade s obmedzeniami týkajúcimi sa covidu-19".

Snímka sleduje Thunberg od začiatku jej školských štrajkov za klímu vo Švédsku až po jej cestu po celom svete, pri ktorej apelovala na svetových lídrov, aby znížili emisie skleníkových plynov. Režisér Nathan Grossman mal podľa AP dobrý prístup k Thunberg aj jej rodine v čase, keď sa stávala medzinárodným mediálnym fenoménom. Výsledkom je film, ktorý prináša plný a emocionálny portrét obyčajneho, ale zároveň výnimočného dievčaťa, poznamenáva agentúra.


Mohlo by vás zaujímať: Vizionári Simpsonovci: Predpovedali prezidenta, trojokú rybu aj kúpu filmovej spoločnosti


Film obsahuje napríklad aj doteraz nezverejnené zábery z dvojtýždňovej cesty Thunberg cez Atlantik na palube plachetnice, ktorú absolvovala preto, aby čo najviac zmenšila svoju uhlíkovú stopu. Thunberg na záberoch narieka, že sa jej cnie po domove a že jej chýbajú jej psy.

Dielo tiež podľa AP vyvracia niektoré kritické komentáre voči Thunberg. Je v ňom zachytená, ako si píše svoje vlastné prejavy a jasne ukazuje, že je vo svojej kampani hybnou silou ona, a nie jej rodičia či iné záujmy ochrancov životného prostredia. Zároveň však snímka zaznamenáva rastúci tlak, ktorý na ňu pôsobí s tým, ako jej hnutie rastie.

Aktivistka vo svojom dnešnom vystúpení povedala, že oceňuje, že sa Grossman v snímke nesnažil podporovať stereotypné obraz, ktorý ju ukazuje ako "naštvané naivné dieťa, ktoré sedí vo Valnom zhromaždení OSN a kričí na svetových vodcov". Režisér zase vyhlásil, že Thunberg mala k hotovému dielu len pár pripomienok, pričom chcela materiál len pridávať a nie uberať. Jej námetom však nemohol Grossman vyhovieť kvôli obmedzenému priestoru.

Thunberg však vyhlásila, že je s výsledným dielom spokojná. Následne sa ospravedlnila a zamierila späť do školskej učebne.

Viac o téme: Greta Thunberg
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu