Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Dve netradičné novinky na Netflixe: Brutálne pytliactvo, ale aj prostitúcia!

(Zdroj: Netflix)

Streamovacia platforma Netflix v októbri predstavila dve snímky africkej produkcie. Sľubuje si od nich, že u predplatiteľov vzbudia záujem o filmy, ktoré o Afrike rozprávajú viac do hĺbky než stereotypy Hollywoodu, píše agentúra AP.

Kenská dráma Poacher (Pytliak) o nelegálnom love slonov a nigérijský thriller Oloturé rozprávajúci o novinárke, ktorá v utajení vystupuje ako sexuálna pracovníčka, sú dostupné aj slovenským divákom. Obe snímky sa podľa producentov vymykajú zjednodušenému zobrazeniu života v afrických štátoch, ktorými tak často trpia európske či americké filmy.

Poacher je prvým filmom z Kene, ktorý najväčšia platforma na streamovanie filmov ponúkla. Rozpráva o bežnom živote ľudí, ktorí sú spätí s pytliactvom. "Robiť z niekoho vinníka je jednoduché," hovorí koproducentka, spoluautorka a herečka Davina Leonardová, podľa ktorej krátkometrážna snímka rozpráva o ľuďoch a ich pohnútkach.

Ďalší herec Brian Ogola dúfa, že Poacher ľudí prinúti konať. "Ani tak to nestačí, keď chceme, aby naše vnúčatá videli slony v ich prirodzením prostredí," hovorí. Film končí štatistikou Svetového fondu na ochranu prírody (WWF); ak bude nelegálny lov slonov pokračovať ako doteraz, tieto veľké cicavce vyhynú do roku 2040.

Obchodovanie s ľuďmi ako hlavný motív

Nigérijský film Oloturé o rovnomennej hrdinke sleduje život sexuálnych pracovníčok v uliciach nigérijskej metropoly Lagos, ktoré sa stávajú obeťami medzinárodneho obchodovania s ľuďmi. Ľudskoprávna organizácie Human Rights Watch (HRW) Nigériu radí celosvetovo na prvé miesto, čo sa týka pôvodu obetí obchodovania s ľuďmi v Európe a iných častiach sveta, pripomína AP.

"Som veľmi šťastný, že sme túto tému otvorili a vláda dodrží svoju zodpovednosť, a nigérijské úrady, ktoré majú za úlohu bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi, tak možno budú lepšie financované, alebo sa vzchopia a budú lepšie pracovať," hovorí koproducent filmu James Omuta.

Viac o téme: NetflixOloturéPytliak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu