Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Obrovský úspech pre českú kinematografiu: Dva filmy sú vo finále európskych Oscarov

Záber z filmu Pomaľované vtáča Zobraziť galériu (3)
Záber z filmu Pomaľované vtáča (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)

Do finále tohtoročných Európskych filmových cien sa dostali dva filmy s českou účasťou. V kategórii najlepší réžii má nomináciu Agnieszka Holland za film Šarlatán, v kategórii najlepší film je vo finále medzi šiestimi snímkami Václav Marhoul s filmom Pomaľované vtáča, ktorý natočil aj produkoval. Finálové nominácie dnes vyhlasovala Európska filmová akadémia v rámci filmového festivalu v španielskej Seville.

"Pre mňa to bol šok, naozaj som to nečakal. Už len preto, že Pomaľované vtáča sa výrazne odlišuje od trendov európskej kinematografie posledných desiatich rokov," citovala v tlačovej správe Marhoula Jána Šafářová z distribučnej spoločnostu Bioscop. Snímku videlo v českých kinách vyše 100.000 divákov.

Thriller inšpirovaný celosvetovo úspešným románom: Prebudenie po opici prináša hrozný šok

Ceny sa označujú za európske Oscary. Viac ako 3800 členov EFA sa teraz digitálne zíde, aby vybrali víťaza; kvôli pandémiu koronavírusu prebehne vyhlásenie víťazov 33. ročníka Európskych filmových cien bez divákov v podobe vysielania a streamovania zo sídla EFA v Berlíne 12. decembra 2020. Pôvodne sa slávnosť mala odohrať v islandskej metropole Reykjaviku.

Obrovský úspech pre českú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jakub Čech)

Kontroverzné Pomaľované vtáča

Pomaľované vtáča bolo vlani zaradené do hlavnej súťaže 76. ročníka festivalu v Benátkach, kde snímka získala aj cenu UNICEF. Dostala sa aj do oficiálneho výberu festivalu v Toronte, Chicagu alebo Londýne. Doma Pomaľované vtáča dostalo osem Českých levov. Dráma z obdobia druhej svetovej vojny je adaptáciou bestselleru spisovateľa Jerzyho Kosińského. Česko-ukrajinsko-slovenského snímku produkovala Marhoulova spoločnosť Silver Screen.

Medzi najúspešnejšie filmy tento rok so štyrmi nomináciami patrí dánskej dráma Chľast, poľská dráma Corpus Christi a francúzsko-talianska dráma Martin Eden. V kategórii európskeho filmu roka 2020 sa k nim okrem spomínaného Pomaľovaného vtáčaťa pripojila ešte nemecko-holandská dráma Berlin Alexanderplatz a nemecko-francúzska romantická dráma Undine.

Silná konkurencia

V kategórii režisérov sa okrem Hollandovej a Thomasa Vinterberga nominovaného za Chľast, Jana Komasu za Corpus Christi a Pietra Marcella za film Martin Eden dočkal nomináce aj Francois Ozon za francúzsku drámu Leto 85 a Maria Sødahlová za nórsko-švédsku romantickú drámu Nádej. Na cenu za európsky scenár boli nominovaní scenáristi snímok Berlin Alexanderplatz, Dospeláci v miestnosti, Zlovoľné historky z predmestia, Corpus Christi a Chľast.

Filmová legenda a náš jediný oscarový film: Obchod na korze mieri do vašich obývačiek

Dráma režisérky Agnieszky Holland Šarlatán vznikla podľa scenára Marka Epsteina a sleduje život liečiteľa a bylinkára Jána Mikoláška, ktorý liečil státisíce ľudí, bol ale perzekvovaný nacistami i komunistami.

Obrovský úspech pre českú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Photo © Marlene Film Production)

Veľká koprodukcia aj nominácia na Oscara

Film Šarlatán vznikol v koprodukcii Česka, Írska, Poľska a Slovenska. Snímka mala svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale a bol zaradený do oficiálneho výberu na festivaloch v Telluride, Chicagu, Moskve alebo Tallinne. Česká filmová a televízna akadémia vyslala Šarlatána do boja o nomináciu na amerického Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

V širšej nominácii na Európske filmové ceny boli ďalšie koprodukčné snímky, ktoré podporil Štátny fond kinematografie, a to Služobníci režiséra Ivana Ostrochovského a Buď svetlo režiséra Marka Škopa. Najväčší český úspech v tomto ocenení sa datuje do roku 2008, kedy cenu za najlepší dokumentárny film získal film René režisérky Heleny Třeštíkovej, a v roku 2012 vyhral cenu za najlepší animovaný film Tomáš Luňák so snímkou ​​Alois Nebel.

Viac o téme: Pomaľované vtáčaŠarlatánAgnieszka HollandVáclav Marhoul
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu