Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Animovaný film spôsobil hotové šialenstvo: Zarobil miliardy a prekonal aj Cestu do fantázie

Demon Slayer the Movie: Mugen Train
Demon Slayer the Movie: Mugen Train (Zdroj: Toho Company)

Japonský animovaný film nadväzujúci na komiksy a seriály Kimecu no Jaiba o dospievajúcom chlapcovi, ktorý bojuje proti ľudožravým démonom, od svojho októbrového uvedenia v kinách utŕžil rekordnú sumu a stal sa najvýnosnejším filmom v histórii ázijskej krajiny. Oznámili to producenti snímky.

Po viac ako dvoch desaťročiach tak nový film z trónu zosadil doteraz najúspešnejšiu snímku Cesta do Fantázie legendárneho štúdia Ghibli; paradoxne mu k tomu dopomohla pandémie covidu-19, píše agentúra Reuters.

Snímka s podtitulom Mugen Rešša (Vlak Mugen) bola do japonských kín uvedený 16. októbra, od tej doby utŕžila vyše 32 miliárd jenov (takmer 253 miliónov eur) a prilákala približne 24 miliónov divákov. Oscarom ocenená Cesta do fantázie z roku 2001 zarobila 31 miliárd jenov (takmer 245 miliónov eur). Snímka Hajaa Mijazakiho prekonal hranicu 30 miliárd jenov za 253 dní, film Kimecu no Jaiba ju pokoril za 59 dní.

Sviatky strávila za mrežami: Herečku z Plného domu už pustili! Jej manžel stále sedí

Znalci filmového priemyslu sa domnievajú, že úspech novému filmu priniesla pandémia koronavírusu, ktorá tento rok narušila výrobu i distribúciu nejednej snímky. Opatrenia proti šíreniu vírusu ale Japoncov držali doma, kde mali čas na čítanie komiksov z tejto série a sledovanie animovaného seriálu. Keď sa znovu otvorili kina, hromadne potom vyrazili na film, v ktorom rezonujú témy odolnosti, boji dobra so zlom či súrodeneckej lásky.

Celá franšíza vrátane filmov, komiksov, seriálov či hračiek a ďalších produktov k 3. decembru zarobila najmenej 270 miliárd jenov (viac ako dve miliardy eur). Okrem Japonska bol film uvedený aj v niekoľkých ďalších ázijských krajinách, v roku 2021 ho uvidia aj diváci v Severnej Amerike či Európe.

Viac o téme: JaponskoDemon Slayer the Movie: Mugen Train
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu