Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Netradičný spôsob: Britský režisér nakrútil film v jedinom viac ako hodinovom zábere!

(Zdroj: profimedia)

Vo svetovej premiére uviedol karlovarský filmový festival britský film Bod varu, ktorý je súčasťou Hlavnej súťaže. Režisér a pôvodne herec Philip Barantini natočil snímku o ťažkom dni šéfkuchára v predvianočnej dobe, ktorý podľa neho môže byť blízky všetkým, ktorým sa pod ťarchou profesijného stresu niekedy zavarila hlava. Snímka v nekompromisnom tempe plný vyhrotených situácií je navyše natočená v jednom nepretržitom zábere.

"Potom, čo s kolegami dokončíme výber súťažných filmov, začíname premýšľať o spôsobe, akým k nim pritiahneme pozornosť budúcich divákov. V prípade Bodu varu sa nám, myslím, podarilo rýchlo vzbudiť záujem mnohovýznamovým označením jednozáberovej gastrodrámy," povedal pred projekciou filmu programový riaditeľ festivalu Karel Och.

Skvelý herec aj režisér

Barantiniho si môžu ako herca vybaviť fanúšikovia seriálov Bratstvo neohrozených alebo Černobyľ. Svoje pôvodné povolanie nezaprie podľa Ocha predovšetkým vo vynikajúcom spôsobe, akým vedie herca, ktorým dominuje v hlavnej úlohe Stephen Graham. "Videli ste ho vo veľkorozpočtových hitoch ako Piráti z Karibiku či Írčan alebo nezávislých snímkach ako Toto je Anglicko," dodal Och.

Barantini uviedol, že dnešná projekcia je prvé verejné uvedenie filmu. "Je to projekt, ktorý je veľmi blízky môjmu srdcu. Sám som pracoval ako kuchár, keď som hral, ​​pretože som si potreboval zarobiť. Ten odbor a jeho tienisté aj slnečné stránky som spoznal celkom dobre," povedal. "To, čo vo filme uvidíte, vychádza zo skutočných udalostí, z vecí, ktoré sa prihodili buď mne, alebo ktorých som bol svedkom," vysvetlil.

Diváci vidia pracovný deň šéfkuchára Andyho, ktorému zmena v reštaurácii ani nezačala, a už nestíha. Je posledný piatok pred Vianocami, a tak si chce dobré jedlo dopriať veľa ľudí. Hosteska prijala príliš veľa rezervácií, nespokojný kontrolór z hygieny pátra v kuchyni a do toho všetkého má doraziť aj Andyho mentor, kuchárska ikona prichádzajúca bez varovania, zato s partnerkou, uznávanou food kritičkou. Jednozáběrová jazda hektickým večerom je plná konfliktných situácií, velkým počtom vulgarizmov, ale mnohým môže pripomenúť vlastné zážitky z práce.

Viac o téme: ČernobylPhilip BarantiniBod varu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu