Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nový film o princeznej Diane si získal srdcia kritikov: Stvárnila ju známa herečka z Twilight ságy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Movie Coverage)

Na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach mala premiéru napäto očakávaná snímka Spencerová o britskej princeznej Diane. Hoci nemožno predvídať, či v silnej konkurencii súťažných filmov uspeje u porotcov, u kritikov si snímka vyslúžila ústretové prijatie. Po novinárskej projekcii mnohí z nich hovorili o tom, že predstaviteľka Diany, americká herečka Kristen Stewartová bude horúcou kandidátkou na Oscara, napísala agentúra Reuters.

Stelesniť lady Dianu, manželku následníka trónu, ktorá si svojou bezprostrednosťou získala náklonnosť miliónov ľudí po celom svete, je pre každú herečku výzva, filmový portrét ale môže skončiť aj úplným fiaskom. Prepadákom sa stal napríklad film Diana z roku 2013, kde princeznú stvárnila Naomi Wattsová. Ovácie naopak žne seriál Koruna, kde mladú Dianu hrala Emma Corrinová.

Tridsaťjedenročná Stewartová, známa ako predstaviteľka Belly z filmovej série Twilight sága, bola podla kritikov pre obsadenie role Diany prekvapivú voľbou, ktorá ale nakoniec čilskému režisérovi Pablovi Larraínovi vyšla. Recenzent britského denníka The Daily Mail jej výkon ocenil ako "oslnivý" a tiež ďalší kvitovali, že herečka presvedčivo zvládla prízvuk britskej angličtiny vyšších vrstiev aj psychologický ponor do svojej postavy. Pomohlo jej v tom podľa nich aj to, že sama Stewartová má bohaté skúsenosti s prenasledovaním paparazzov a životom pod drobnohľadom médií ako kedysi Diana.

Film Spencerová, ktorého názov odkazuje na dievčenské meno neskoršie populárnej členky britskej kráľovskej rodiny, nie je životopisnou snímkou ​​v pravom slova zmysle, pretože sleduje Dianu len počas troch dní v roku 1991, ktoré trávi s príbuznými pri spoločných oslavách Vianoc na panstve Sandringham. Práve v tejto dobe ale dochádza k rozhodnutiu o tom, že po turbulentnom manželstve požiada o rozvod s princom Charlesom.

Nový film o princeznej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Movie Coverage)

Podľa recenzenta časopisu Variety je snímka Spencerová "skvostná" a jeho tvorcovia majstrovsky vykreslili okamih, kedy sa Diana rozhodne od základu zmeniť svoj doterajší život. Maximálne hodnotenie film získal aj od recenzenta denníka The Guardian. "Veľmi dobre poznám ten pocit, keď človek nemá nejakú situáciu pod kontrolou a nemôže ovplyvniť, čo si o vás druhí myslia," opísala Stewartová na tlačovej konferencii to, čo ju podľa nej s Dianou spája.

A keď je človek zahnaný do kúta, je podľa nej normálne, že na ostatných cení zuby. "Toto je príbeh princeznej, ktoré sa rozhodne vzdať predstavy, že sa stane kráľovnou, pretože chce byť sama sebou," opísal svoj filmový projekt režisér Larraín. "Nechceli sme natočiť dokudrámu, chceli sme vytvoriť snímku, kde sú základom reálne okolnosti, ale zvyšok je naša imaginácia," dodal.

Viac o téme: Kristen StewartBenátkyDiana SpencerPrincezná
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu