Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenská režisérka nakrúca nový film: Je inšpirovaný skutočnými udalosťami

(Zdroj: TASR/Dušan Hein)

V Medveďove nakrúcajú nový slovenský hraný film Ema a smrtihlav. Ide o rovnomennú adaptáciu novely Petra Krištúfka, ktorú po jeho nečakanom odchode upravila a režíruje Iveta Grófová (Piata loď, Až do mesta Aš). V hlavnej úlohe sa predstaví Alexandra Borbély. Informovala o tom Ľubica Orechovská so spoločnosti PubRes.

Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami, odohráva sa počas vojnovej Slovenskej republiky v obci blízko Bratislavy (dnes Podunajské Biskupice), ktorej zásadnú časť tvorili v tom čase obyvatelia maďarskej národnosti. Gardistické "Slovensko Slovákom!" viedlo najprv k vyhnaniu českých spoluobčanov, následnej deportácii spoluobčanov židovských. Národnostná nenávisť sa zdvihla i voči maďarskej menšine. Uprostred búrlivého obdobia sa odohráva príbeh maďarskej vdovy Mariky, ktorá ukrýva židovského chlapca, syna majiteľky krajčírskeho salónu v Bratislave, v ktorom Marika pred jeho arizáciou pracovala.

Peter Krištúfek adaptoval svoju novelu Ema a smrtihlav do podoby filmového scenára. "Film bol krátko predtým, ako Peter tragicky zahynul pri dopravnej nehode, pripravený na realizáciu," uvádzajú producenti. Zvažovali, či budú v projekte pokračovať. "Napokon sme oslovili scenáristku a režisérku Ivetu Grófovú," hovorí Zuzana Mistríková. "Iveta je veľmi talentovaná režisérka so silným zmyslom pre pochopenie ženských filmových postáv a schopnosťou filmovo originálnym a funkčným spôsobom prepájať reálne udalosti a fantazijné predstavy detských hrdinov," dodáva producentka. Jej ponuka nadviazať na prácu Petra Krištúfka zastihla Grófovú uprostred rozmýšľania o vlastnom novom filmovom projekte.

"Petrov scenár som si však prečítala. A hneď na druhý deň som si uvedomila, ako vo mne tento skutočnými udalosťami inšpirovaný príbeh rezonuje," spomína režisérka. Krištúfek plánoval na filme spolupracovať – tak ako pri svojom debute Viditeľný svet – s kameramanom Martinom Štrbom a kostýmovou výtvarníčkou Katarínou Štrbovou Bielikovou. Grófová v nich rovnako našla oporu.

Hlavnú postavu Mariky stvárňuje Alexandra Borbély, ktorej v roku 2017 udelila Európska filmová akadémia cenu Najlepšia európska herečka za postavu vo filme O tele a duši. V ďalších úlohách sa predstavia Milan Ondrík, rakúski herci Florentin Groll a Alexander E. Fennon a celá plejáda maďarských hereckých osobností (Dénes Ujlaky, Lili Monori, János Derzsi, Piroska Molnár a iní). Vo filme sa objavia aj Éva Bandor, Ján Mistrík či Táňa Pauhofová. Predstaviteľa chlapca česko-židovského pôvodu Šimona našli tvorcovia v Čechách a stvárňuje ho Nico Klimek.

Prvá klapka padla 28. augusta v Medveďove, kde tvorcovia našli svoju hlavnú lokáciu. Film sa okrem toho nakrúcal v Znojme a štáb navštívi aj ďalšie miesta vrátane trikového štúdia v Bratislave. Slovensko–česko–maďarský filmový štáb má už za sebou 24 filmovacích dní, ďalších 26 ich ešte čaká. Nakrúcanie plánujú ukončiť v marci 2022. K divákom sa film dostane v roku 2023.

Viac o téme: AdaptáciaIveta GrófováEma a smrtihlav
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu