Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Plagát k českému filmu vytvoril renomovaný dánsky ilustrátor: Zamiloval si protagonistu sediaceho v rakve

(Zdroj: Facebook/Magic Box Slovakia)

Netradičný ilustrovaný plagát dostal nový film Jana Svěráka Betlehemské svetlo. Vytvoril ho renomovaný dánsky ilustrátor Mads Berg, ktorý si vo filme zamiloval situáciu, keď hlavný hrdina stvárnený Zdeňkom Svěrákom sedí v rakve.

"Na filmových plagátoch dnes prevažujú fotky hercov, tak mi prišlo osviežujúce, urobiť filmový plagát čisto maľovaný. S otcom v hlavnej úlohe si to môžeme dovoliť, náš divák ho totiž spozná, aj keď je len v siluete z profilu ako anglická kráľovná na známke," komentoval Ján Svěrák rozhodnutie pojať filmový plagát svojej novej snímky inak. Vysvetlil tiež voľbu dánskeho umelca. "Pôvodne sme mali tento film točiť ako medzinárodnú koprodukciu. Hľadal som preto dánskych tvorcov, aby sme splnili podmienky spolupráce. A našiel som napríklad charizmatickú herečku Patríciu Schumann pre rolu záhadnej Ludmily obdarenej nadprirodzenými schopnosťami. A potom ma pri surfovaní na internete oslovili retro art deco grafiky Madsa Berga," dodal Svěrák.

Dánsky ilustrátor akoby nadviazal na zlatú éru českého filmového plagátu, ktorá od 60. rokov minulého storočia dokázala plagáty povzniesť na umelecké diela. Režisér mu nechal voľnú ruku. "Poslal som do Dánska scenár a Mads Berg si v ňom zamiloval situáciu, keď môj otec sedí v rakve, a chcel ju na plagát namaľovať. Prišlo mi to najskôr ako rúhanie, ale musel som súhlasiť s Madsonom, že to vystihuje čierny humor a fantastickosť Betlehemského svetla," ozrejmil Svěrák s tým, že s ilustrátorom potom len na diaľku riešili, aby bol jeho otec v kresbe na rozpoznanie: "A aby bolo jasné, že to, v čom sedí, nie je loďka alebo kufor."

Z koprodukcie s dánskou stranou nakoniec zišlo, ale dánski tvorcovia napriek tomu v projekte zostali. "Pre rolu Ludmily sa vo filme jednoducho hodí tvár, ktorú divák ešte nepozná. A tvorba Madsa Berga sa zase hodí k nášmu filmu," uzavrel Jan Svěrák. Snímku Betlehemské svetlo, v ktorej si ďalej zahrali napríklad Daniela Kolářová, Ondřej Vetchý, Vojta Kotek, Tereza Ramba, Vladimír Javorský či Jitka Čvančarová, uvedie do kín distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia 3. marca.

Viac o téme: PlagátBetlehemské svetloSvěrákovciUmelec
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu