Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krobotov nový film bude mať predpremiéru: Pozrieť si ho môžeme priamo v mieste natáčania

(Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)

V Olomouci, Prostějove, ale aj v Šumperku a Zábrehu budú môcť uvidieť diváci s predstihom nový film Miroslava Krobota s názvom Veľká premiéra, ktorého oficiálne uvedenie do kín je naplánované na 21. júla.

V Olomouckom kraji sa rozhodli tvorcovia predstaviť snímku o niekoľko dní skôr s ohľadom na to, že sa tu nakrúcala prevažná časť scén. Za tvorcu o tom informovala Silvia Marková. Na scenári svojho tretieho celovečerného filmu spolupracoval Krobot opäť v tandeme s Ľubomírom Smékalom, olomouckým psychológom.

"Film bol natočený v minulom roku v Olomouckom kraji, a preto ho umelci osobne uvedú v predpremiére 19. júla v olomouckom kine Metropol a jednoduchojovskom Kine 70. O deň neskôr 20. júla ho predstavia v kinách Oko v Šumperku a Retro v Zábře," uviedla Marková.

Film Veľká premiéra s pracovným názvom Šnajdr sa v Olomouci vlani v auguste nakrúcal napríklad v tunajšom študentskom S-klube, v priestoroch prednádražia alebo v zoologickej záhrade. Kulisy filmu poskytli aj Bezručove sady. Pohyb filmárov mohli vidieť v obyvatelia mesta do druhej polovice augusta; zhruba 200 z nich navyše účinkovalo vo filme ako komparz. V snímke si tiež zahrali aj olomouckí herci - umelecký šéf činohry Roman Vencl a herečka Ivana Plíhalová.

Film niesol pracovný názov podľa hlavnej postavy, pražského herca Pavla Šnajdra, ktorého hrá Pavel Šimčík. Ten prichádza do Olomouca zrežírovať improvizačné divadelné predstavenia v kultúrnom klube. Jeho babičku v snímke stvárnila Iva Janžurová, režisér Krobot sa objaví v úlohe riaditeľa klubu. Olomoucká herečka Ivana Plíhalová si zahrá jeho ženu. V ďalších rolách sa predstavia Iva Pazderková, Klára Melíšková či Jenovéfa Boková. Šéf olomouckej činohry Roman Vencl si zahrá údržbára Romana.

Krobotov film ponesie aj výrazný rukopis oceňovaného slovenského kameramana Martina Štrbu, držiteľa štyroch Českých levov, a poľského strihača Jarosława Kamińského, do ktorého filmografie patria také filmy, ako Oscarom ocenený film Ida alebo v Cannes ocenená Studená vojna.

Na filme s Krobotom už tradične spolupracuje ako scenárista olomoucký psychológ Smékal. Tvorivé duo má za sebou dva filmy, snímku Diera u Hanušovíc (2014) a o tri roky neskôr film Kvarteto, ktorý sa tiež nakrúcal v Olomouci.

Viac o téme: Miroslav KrobotVeľká premiéraOlomouc
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu