Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Hlavnú cenu na festivale v Toronte získala snímka legendárneho režiséra: Je inšpirovaná jeho detstvom

(Zdroj: repro foto Youtube/eOne UK/The Fabelmans)

Hlavnú cenu na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte (TIFF) získala snímka The Fabelmans režiséra Stevena Spielberga. Film je voľne inšpirovaný Spielbergovým detstvom po druhej svetovej vojne. Ako opísala BBC, snímka rozpráva príbeh chlapca Sammyho, ktorého rodičia sa rozchádzajú a on sa zamiluje do tvorby filmu, ktorá pre neho predstavuje formu úniku z celej situácie. Film mal na festivale pred týždňom svetovú premiéru.

TIFF je síce nesúťažný festival, jeho divácka cena People's Choice Award býva však označovaná za predzvesť Oscarov, keďže väčšina jej držiteľov získala aspoň nomináciu na zlatú sošku. V minulosti cenu vyhrali napríklad filmy Králíček Jojo (2019), Zelená kniha (2018) alebo Kráľova reč (2010). Chlapca Sammyho hrá v Spielbergovom filme relatívne neznámy Gabriel LaBelle, jeho rodičov potom Paul Dano a Michelle Williamsová. O nej sa už teraz hovorí, že by mohla byť nominovaná na Oscara.

"Je to vôbec najosobnejší film, ktorý som nakrútil, a vďaka vrúcnemu prijatiu, ktorého sa nám dostalo v Toronte, sa stala moja prvá návšteva TIFF veľmi intímnou a osobnou záležitosťou tak pre mňa, ako aj pre celú rodinu Fabelmanovcov," uviedol Spielberg vo svojom vyhlásení. "Špeciálne by som chcel poďakovať všetkým filmovým fanúšikom v Toronte. Vďaka nim sa uplynulý víkend stal jedným z tých, na ktorý nikdy nezabudnem," dodal.

Viac o téme: Steven SpielbergThe FabelmansTIFF 2022
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu