Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Známy český komik túto rolu nemohol odmietnuť: Stvárni autistického muža!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: reprofoto Youtube/Spolu/Totalfilm.cz)

Herec komických úloh Štepán Kozub sa vo filme Spolu režisérov Davida Laňku a Martina Müllera predstavuje vo vážnej úlohe autistického muža. Komorná snímka je adaptáciou psychologickej drámy o živote s autizmom. Vznikla podľa divadelnej predlohy francúzskeho herca a dramatika Fabia Marryho. Film, ktorý sa predstavil na tohtoročnom 56. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, uvádzajú kiná od 29. septembra.

"Keď ma chlapci s touto úlohou oslovili, stál som pred veľkým rozhodnutím, či ju prijať. Ale odmietnuť takúto hereckú príležitosť by bol hriech, a každá pochybnosť je navyše dobrým predpokladom pre náročnú prácu a to ma baví," uviedol Kozub.

Spolu s Kozubom, ktorý vo filme dokazuje, že je schopný stvárniť aj vážnu hereckú úlohu, sa v hlavných úlohách príbehu o komplikovanom spolužití matky, dcéry a autistického syna objavia Veronika Žilková a Kamila Janovičová."Boli sme aj na konzultáciách v centre, ktoré pomáha deťom s autizmom. Štepán tam potom aj brigádoval, aby to do seba navnímal," poznamenal režisér Laňka.

Dej filmu je príbehom dvadsaťpäťročnej Terezy, ktorá sa po rozchode s priateľom vracia domov k svojej mame a bratovi Michalovi, desaťročnému chlapcovi uväznenému v dospelom tele. Jej návrat navždy zmení životy všetkých."Film Spolu je o rodine, ktorá by chcela byť spolu, ale nejde to," poznamenal režisér Müller.

"Tento filmový scenár je jeden z najkrajších, ktoré som kedy čítala," povedala Žilková. "Svet ľudí s akýmkoľvek postihnutím dáva možnosť nového pohľadu na bežný život. Situácie, ktoré rieši autistický Michal a jemu úplne oddaná matka, sú pre zdravého diváka bežné, ale psychické obmedzenie Michala vyžaduje atypické riešenie," dodala.

Známy český komik túto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto Youtube/Spolu/Totalfilm.cz)

Film Spolu sa nakrúcal v Prahe vlani v auguste a septembri. Na nakrúcanie sa prišiel pozrieť aj autor rovnomennej divadelnej predlohy Marra. V snímke sa objaví v epizódnej úlohe. V ďalších úlohách sa predstavia Václav Kopta, Marek Nemec, Kristína Podzimková alebo Martina Babišová.

Viac o téme: RodinaŠtěpán KozubSpolu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu